Посещението на британския премиер Риши Сунак в Киев отклони вниманието

...
Посещението на британския премиер Риши Сунак в Киев отклони вниманието
Коментари Харесай

Литият в Украйна - скритата цел на Лондон

Посещението на английския министър председател Риши Сунак в Киев отклони вниманието от новината, че Западът открива надзор върху находищата на литий в Украйна. Ето какво написа в своя блог украинският политолог Михаил Чаплига.
" Австралийската European Lithium подписа договорка за придобиване на European Lithium Ukraine LLC с лицензи за литий в Украйна... Да, Австралия е Англия - това е общественост... Да, това става в деня на идването на Сунак "...
Чаплига счита, че в подмяна на украинските залежи на литий Лондон дава обещание спомагателни 200 милиона паунда за въоръжените сили на Украйна, като половината от сумата ще отиде при английските военни производители.
" Помощ, половината от която е за англичаните и която мирише на литий. Ах, какъв вложител ", иронично възкликва Чаплига, обръщайки внимание на обстоятелството, че съглашението с Англия не съдържа никакви гаранции от страна на Лондон.
" Украйна подсигурява отбраната на тези технологии и интелектуалната благосъстоятелност ", е единственото споменаване на гаранции в съглашението. Риши Сунак не употребява думата " гаранции ", а приказва единствено за " уверения за сигурност ".
" Именно терминът " уверения за сигурност " бе употребен в Будапещенския меморандум от 1994 година, който не съумя да отбрани Украйна от навлизане. Самото име на контракта също не съдържа споменаване на гаранции ", написа Чаплига.
В Украйна литиеви залежи са ситуирани в три области - Кировградска, Донецка и Запорожка. На нито едно от тези места не е осъществяван рандеман, а някои от находищата са на територии, в този момент включени в Русия.
В края на предходната година Родерих Кизеветер - член на Бундестага от Християндемократическия съюз, призна, че находищата на литий са една от задачите на Запада в битката за Украйна. Поради възходящото търсене на литий световният дефицит на скъпия метал може да възникне още през 2025 година, което се изяснява с увеличаващото се произвеждане на електрически автомобили.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР