Посещението на българската в САЩ не е организирано по подобаващ

...
Посещението на българската в САЩ не е организирано по подобаващ
Коментари Харесай

Дипломатът Валентин Радомирски: Посещението на българската делегация в САЩ е гаф

Посещението на българската в Съединени американски щати не е проведено по отговарящ метод. Така смятадипломатът Валентин Радомирски, дипломат и участник в българската публична делегация, призната от президента Джордж Буш-младши през 2008 година

" Посещението на българската делегация в Съединени американски щати, за жалост, може да се третира като дипломатически гаф. " - съобщи Радомирски пред БНР във връзка на придобилата скандални измерения българска визитаотвъд Океана.

" Първо, явно не бяха дадени срещи на уместно равнище за плануваните в първичен вид участници в делегацията. Не се разбра какви въпроси ще разискват на тази аудиенция.Подчертавам, че визитата не е публична, тъй като равнището е друго: " президентът на Съединени американски щати се среща с българския президент " - това са формалните, другите са работни визити. Този гаф допуска липса на съгласуваност на българските институции. " - разяснява Радомирски.

Той напомни, че по негово време подготовката е траяла от 6 до 8 месеца и " се събираха съветници на четири ведомства – президентство, Министерски съвет, Министерство на външните работи и Народното събрание ".

" Всичко се съгласуваше в сходство за националните цели за идващия интервал - кой къде ще отиде, кой от кое място има покана. През 2008 година се приготвя визитата към 8 месеца. Отсрещната страна дава дати, на които ще ни одобри.Това, което липсва в сегашната аудиенция е, че нямаше никакви съглашения за сключване. Не се прави по този начин, още при оповестяване на програмата пролича, че няма документи за сключване и не е в съгласие с Министерство на външните работи.При нас външен министър бе Ивайло Калфин и тогава подписа съглашение с министъра на вътрешната сигурност на Съединени американски щати за безвизово пътешестване. " - описа дипломатът, участник във визитата през 2008 година

Радомирски разяснява, че комплексният метод освен това държавно управление липсва и това е проличало още при подготовката на това посещаване.

" Предложението, започвайки с контракта на Политическа партия с лобистката компания - че се преследват не национални цели, а персонални, котерийни и в най-хубавия случай партийни цели... " - уточни той.

" Аз съм първото потомство български мъже, което не е воювало и ние забравихме да се борим за мир. Първото, което би трябвало да прави България е да се бори за мир.Това не значи, че би трябвало да се подчиняваме на идеологеми на едната или на другата страна. Първо тъй като не се знае в каква обстановка ще бъде Европа. ", предложи Радомирски.

" Говори се за промяна на Европейски Съюз - тя добра ли ще е за дребните или междинните страни, каквато е България, или за по-слабите стопански, каквато е България? " - добави той.

" Нашата външна политика би трябвало да бъде ориентирана към попречване на рискове при най-лошия вид на развиване на интернационалната конюнктура за битие на нашата страна.Не знам какво прави нашата външна политика, само че не виждам резултати. " - означи Валентин Радомирски.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР