Посещавайки Еквадор, лесно можете да попаднете на т.нар. лечителки на

...
Посещавайки Еквадор, лесно можете да попаднете на т.нар. лечителки на
Коментари Харесай

Лечителите, които се борят с лошия късмет и стреса

Посещавайки Еквадор, елементарно можете да попаднете на така наречен лечителки на " неприятен шанс ". Кои са те и с какво тъкмо се занимават, споделя своето преживяване Хейде Брандес пред BBC Travel.

Ема Лагла е една от лечителките в Еквадор. В продължение на епохи тези обичайни лечители употребяват вълшебен, свещени растения от еквадорската природа, с цел да лекуват заболявания, включително лош шанс или стрес.

Брандес споделя, че е посетил мястото точно заради духовно филтриране - развой, който включва разтриване с обичайни растения за унищожаване на неприятната сила. 

На всеки пазар в центъра на еквадорската столица курандерос (традиционни лечители) оферират уменията си на сергии, цялостни с растения като рози, ценени поради духовната им сърдечност; лимонова трева, която може да се смесва в хорхата за понижаване на възпаленията; и гуайуса - сходен на андийски шубрак, употребен от локалните племена като стимулант.

В допълнение към ароматните масла, за които продавачите се кълнат, че ще накарат любовника ви да ви желае повече, на щандовете има и други растения от Андите като рута (билка на благодатта), употребена за подкрепяне на менструалния цикъл, и ишпинго - еквадорска фалшификация, която има противогъбични свойства и може да се направи на чай за лекуване на стомашни болки.

Популярни са също по този начин магазините за билки, ръководени от курандерос по страничните улици, които оферират освен билкови артикули, само че и лекуване.

" Тези дами тук чакат хора, които имат потребност от изчистване на лошото въодушевление, неприятната сила и напрежението ", сподели Маркос Пералво, моят екскурзовод в Кито, за другите хора, които чакаха в магазина, когато влязох. " Това е тип медицина от вида на магията на предците, само че не е естествена медицина. Идвате тук за лекуване, което лекарите не са в положение да излекуват, като разчистване на аурата и пречистване на духа на тялото. Те употребяват тези билки и тези билки ще всмукват неприятните сили на хората. Това е нашето разбиране. "

Макар че възрастните търсят филтриране, по-голямата част от " пациентите " са бебета, чиито разтревожени майки желаят да защитят " чистите аури " на потомството си.

Лимпиадорите могат да дават и други услуги като билкарство и масаж, споделя Пералво. Други настояват, че се оправят с други проблеми, като да вземем за пример усмиряване на неверен брачен партньор, правене на любовни заклинания, намиране на изгубени движимости или даже " лечение " на учебници, с цел да оказват помощ на учениците да се оправят чудесно с тестванията. Някои от тях претендират за купата " llamadors " (викачи), които могат да върнат душата на умрял човек в тялото му.

По време на цялостното разчистване лечителят прави лимпия - андска процедура за разчистване, подбудена от вярата, че майката природа е лек за всяко заболяване. Лимпията може да включва разтриване на яйце и мъртво черно морско свинче по тялото на пациента, с цел да се оцени здравословното му положение. След това идват билките и копривата, известна в Андите със своята пречистваща мощ.

Вярванията в тези обичаи са надълбоко застъпени в андинските възвишения на Еквадор, само че губят позиции в метрополните региони на страната. Но не изцяло - в някои лечебни заведения лекарите разрешават на лимпиадорите да " почистват " пациентите, до момента в който те сами ползват лекуването си. Има доказателства, че мозъкът ви може да убеди тялото ви, че обещано лекуване работи - дотам, че в някои случаи плацебото може да работи също толкоз добре, колкото и актуалната медицина, най-малко когато става въпрос за положения като лекуване на болката.

Местните поданици като Пералво, който е израснал в селските планински региони северно от Кито, нямат потребност от увещание. Той има вяра в лечебните свойства на билките, споделя той, и самичък ги е употребявал: един път, откакто шумно шествие изплашило двегодишната му щерка, тя се разболяла и не серпантина да плаче. Тогавашната му брачна половинка не вярвала в националните лекове, само че той я убедил да му разреши да заведе бебето на врач.

" След като я прочистиха, лечителят ми сподели, че тя ще спи най-малко три часа. Моето бебе, в никакъв случай не спеше денем, но тогава се случи. Тя заспа и когато се разсъни, искаше да отиде в стаята си и се разхождаше там напълно сама ", споделя Пералво.

" Трябва да вярваш в такива неща, с цел да проработят, само че някои хора от градовете не имат вяра в такива неща. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР