Португалското правителство реши да национализира авиокомпанията TAP, изпаднала в големи

...
Португалското правителство реши да национализира авиокомпанията TAP, изпаднала в големи
Коментари Харесай

Португалия ще национализира авиокомпанията TAP

Португалското държавно управление реши да национализира самолетната компания TAP, изпаднала в огромни усложнения поради прекратяването на активността ù в резултат на пандемията от ковид.

Мярката беше взета, откакто страната, която има 50% от TAP, и португалско-бразилския консорциум Atlantic Gateway, собственост на Дейвид Нийлман (45%) и локалния предприемач Умберто Педроса, не съумяха да реализират съглашение за обществено избавяне в размер на 1,2 млрд. евро ( 1,3 млрд. долара) за самолетната компания. Ето защо португалският премиер Антонио Коста предложи на Министерския съвет самолетната компания да се национализира, осведоми abc.es. 

Първите публични реакции пристигнаха от министъра на инфраструктурата Педро Нуно Сантос, който съобщи: „ TAP е прекомерно значим за страната, с цел да си позволим да загубим компанията “.

В реалност вътрешното напрежение се появи, откакто управлението на компанията беше актуализирано с Антоноалдо Невес, приближен човек на Дейвид Нийлман, притежател на две нискотарифни самолетни компании: бразилската Azul и американската JetBlue. Преди да стане акционер, компанията беше единствената 100% държавна европейска компания. Сега 45% от TAP са благосъстоятелност на португалско-бразилския консорциум Atlantic Gateway, 50% не престават да са държавна благосъстоятелност, а останалите 5% са в ръцете на самите служащи. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР