Португалският министър на външните работи заяви, че решението на Испания

...
Португалският министър на външните работи заяви, че решението на Испания
Коментари Харесай

Португалия негодува защо Испания иска тест за коронавирус на сухопътната граница

Португалският министър на външните работи съобщи, че решението на Испания да изисква негативен тест за Covid-19 за хората, прекосяващи общата сухопътна граница, би трябвало да е неточност. Лисабон желае уточнения от испанските управляващи, съобщи министър Аугущу Сантуш Силва, съобщи Ройтерс, на която се базира Българска телеграфна агенция. Той прикани за бърз отговор от испанска страна, тъй като в противоположен случай Португалия ще вземе реципрочни ограничения.

" Епидемичната обстановка в Испания в този миг е по-лоша от тази в Португалия ", напомни дипломатът.

Сухопътната граница сред двете страни бе отворена на 1 май след три месеца на рестрикции и инспекции. Сега Испания желае пасажерите по въздух да са тествани или имунизирани, до момента в който Португалия желае негативен тест от пасажери на полети от Испания. Но нито една от двете страни не искаше проби при прекосяване на общата граница по суша.

Говорител на испанското здравно министерство сподели, че хората, преминаващи границата, би трябвало да носят здравна документи при положение на спорадични инспекции. Той сподели, че същото се прави и на границата със Франция. Трансграничните служащи и чиновниците в превоза ще бъдат освободени от правилото.

На страницата на генералното консулство на Испания в Португалия се споделя, че всички над 6 години би трябвало да имат негативен тест за ковид, доказателство за имунизация или доказателство за антитела. На уеб страницата на испанското министерство на опазването на здравето се споделя, че всички пасажери от високорискови зони би трябвало да покажат негативен PCR тест при влизане от 7 юни. В листата с високорисковите страни е добавена и Португалия, дружно с още 26 европейски страни и съвсем всички други страни отвън Европейски Съюз, показва Ройтерс.

За две седмици Испания приблизително записва по 115 новозаразени на 100 000 души, а Португалия - 72,2 новозаразени на 100 000 души.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР