Португалската управляваща левоцентристка Социалистическа партия остава фаворит за спечелване на

...
Португалската управляваща левоцентристка Социалистическа партия остава фаворит за спечелване на
Коментари Харесай

Португалските социалисти с преднина преди предсрочните избори

Португалската ръководеща левоцентристка Социалистическа партия остава любимец за продобиване на предварителните избори за парламент на 30 януари, само че преднината й пред главната опозиционна Социалдемократическа партия се смалява, демонстрират резултати от ново изследване на публичното мнение на католическия университет в Лисабон, представено от Ройтерс.

Социалистическата партия на премиера Антониу Коща има поддръжка от 38 %, сочи изследването, оповестено късно нощес във в. " Публику " и представено от публичната телевизия Ер Те Пе. Това съставлява понижаване от едвам 1 процентен пункт по отношение на резултатите от по-ранна анкета, оповестена на 5 ноември.

Подкрепата за десноцентристката Социалдемократическа партия се е повишила с 2 пункта по отношение на предходното допитване на Католическия университет и в този момент е 32 %.

Бившите съдружници на Коща от Коалицията за демократично единение ( включваща Португалската комунистическа партия и Екологичната партия " Зелени " ) и Левият блок получават по 6 %.
През октомври тези две леви обединения застанаха на страната на десницата, с цел да бъде отритнат държавния бюджет, препоръчан от държавното управление на малцинството. Това провокира и предварителните избори.

" Либерална самодейност " и крайнодясната партия " ШЕГА! " ( " Стига! " ), които в този момент имат единствено по един представител в Народното събрание, могат да завоюват по 5 % от гласовете.

Политически анализатори споделят, че изборите на 30 януари не могат да разрешат политическата невъзможност в Португалия, защото няма огромна възможност някоя партия или работеща коалиция да завоюва устойчиво болшинство. Това може да подкопае способността на страната да подтиква напредък като употребява европейски средства за възобновяване от пандемията.

На изборите през 2019 година Социалистическата партия завоюва 36,3 % от гласовете. След нея беше Социалдемократическата партия, подкрепена от 28 на 100 от гласоподавателите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР