Портрет на Христо Ботев, нарисуван от десетокласничка, сплоти учениците от

...
Портрет на Христо Ботев, нарисуван от десетокласничка, сплоти учениците от
Коментари Харесай

Десетокласничка дари огромен портрет на Ботев

Портрет на Христо Ботев, нарисуван от десетокласничка, сплоти учениците от СУ „ Христо Проданов “ в Карлово и им вдъхна нова глътка мощна обич към гениалната му лирика. Творбата на Даниела Копчева бе показана в огромното междучасие в коридора на четвъртия етаж и събра ученици на учебното заведение от всички класове, както и доста учители. Необичайният час по родолюбие бе отдаден на 2 юни, Деня на Ботев и починалите за свободата на България. Проявата напомни на учениците, че когато на 2 юни чуят воя на сирената, ще се спрат и ще помълчат една минута в памет на Ботев.

В коридора на учебното заведение, паралелно с историята на портрета и на неговата авторка, прозвуча изящната и гениална Ботева строфа: „ Настане вечер, месец изгрее... ", на четири езика. Стартът на рецитацията даде учителката по история Нели Славова. Тя напомни куплета на български. След това Красимир Славов от 8. в клас декламира стиховете на френски, Василена Нанева от 7. а - на британски, Сияна Колева от 11. б - на съветски. После Габриела от 10. клас даде звук на песента „ Тих бял Дунав се вълнува ", десетки деца запяха заедно и огласиха учебното заведение.

Даниела нарисува внушителния графичен портрет на Христо Ботев за присъединяване в националния конкурс „ Свобода или гибел юнашка ", отдаден на 170 години от рождението на поета бунтовник през 2018-а. Тя завоюва с него премия, а размерите на графичното изображение - 1.70 на 2 м, са респектиращи. В центъра на творбата е ликът на Ботев, а в основата на платното - корабът „ Радецки ". Момичето е рисувало всичко единствено с четка и багра, без да употребява механически принадлежности.

В същото време учителката по история Нели Славова и учениците от нейния 5. б клас стартираха образователната година с необикновен план - те направиха родолюбив кабинет, в който събраха ликовете на видните възрожденци, както и картини, представящи остаряло Карлово.

Когато състезанието завършил, Даниела предложила на Нели Славова да подари своя портрет на патриотичния кабинет. Приех с наслада, показа учителката. Със съдействието на художника Димитър Бакърджиев те определили място на творбата в коридора. А към картината, по концепция на Славова, сложили текстовете на куплета „ Настане вечер.... " от Ботевата балада „ Хаджи Димитър " на четири езика. Ботев е най-превежданият български стихотворец, а тази изящна строфа е преведена на всички живи и мъртви езици на земята, напомни Нели Славова.

Така патриотичният кабинет на петокласниците и учителката Нели Славова към този момент излезе от стаята и потегля из учебното заведение. Намерението на учениците е в коридора до Христо Ботев да застанат и другите герои на България.

А Даниела, по чиято концепция и с чиято творба това се случи, продължава да рисува. Момичето е отличничка, тя се оправя без усложнение с всички предмети и показва страстите и концепциите си посредством изобразяване.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР