Портокалите са един от най-известните и консумирани плодове по цял

...
Портокалите са един от най-известните и консумирани плодове по цял
Коментари Харесай

8 лечебни свойства на портокаловите кори, които може би не познавате

Портокалите са един от най-известните и употребявани плодове по целия свят. Въпреки че доста хора не знаят този факт, портокаловите кори са източник на разнородни, потребни за здравето, хранителни субстанции.

Много хора просто изхвърлят тези кори по табиет. Добре е да знаете, че те имат доста качества, които ще ви оказват помощ. Те защищават организма ви от развиването на редица заболявания.

Вкусът им не е по този начин прелестен както на самия плод или на сока от него. Въпреки това дейните им съставки са основателна причина да ги добавите към менюто си.

А и има толкоз доста предписания, които акцентират екзотичния им, цитрусов привкус вместо леката им мъка.

Ето за какво в тази публикация желаеме да споделим с вас 8 забавни лечебни свойства на портокаловите кори, от които ще желаете да се възползвате.

1.Предпазват от повишение на неприятния холестерол

 портокаловите кори защищават от повишение на неприятния холестерол

Портокаловите кори съдържат фитохимикали и флавоноиди . Те работят като натурално лечебно средство за хората с проблеми с равнището на холестерола.

Тези антиоксиданти пречистват артериите. Освен това предотвратяват образуването на плака, водеща до запушвания на кръвоносните съдове и съсирване на кръвта.

Същевременно се грижат за здравето на сърдечно-съдовата ви система. Те понижават риска от развиване на хипертония, сърдечен удар и инфаркт.

2.Борят се против киселините

Активните съставки в портокаловите кори имат алкално деяние. По този метод понижават стомашните киселини.

Приемът им под формата на смутита или чай балансира рН равнището на храносмилателната ви система . Освен това управлява образуването на огромно количество киселини при стомашни проблеми.

Ако страдате от повтарящи се, мощни киселини е добре да пиете питиета с портокалови кори един път на ден в продължение на 20 дни.

3.Облекчават храносмилателните проблеми

 портокаловите кори облекчават храносмилателните проблеми

Счита се, че 100 грама портокалови кори ви обезпечават към 10.6 грама фибри. Тези специфични субстанции са извънредно значими за здравето на храносмилателната ви система.

Редовната им консумация форсира придвижването на червата . Същевременно спомага изхвърлянето на отпадните субстанции, насъбрани в червата ви.

Това е едно от най-хубавите домашни средства за предотвратяване от синдрома на раздразненото черво, диария и възпалителни болести.

Освен това имат успокояващо деяние. И оказват позитивен резултат върху микробната флора, защитаваща червата ви.

4.Имат антибактериално деяние

Натуралните екстракти в тези кори съдържат огромно количество фенол и антиоксидантни съставки. Същевременно те имат антимикробно и антибактериално деяние.

Това спомага битката – както вътрешната, по този начин и външната – с редица нездравословни патогени като Ешерихия коли (E. Coli) и Листерия моноцитогенис (Listeria monocytogenes) .

5.Предпазват и се борят против респираторните болести

 портокаловите кори се борят против респираторните болести

Портокаловите кори съдържат към 10 пъти повече витамин С в сравнение с портокаловия сок . Затова са един от най-хубавите способи за подсилване на имунната система.

Тази антиоксидантна съставна част забавя проникването и разпространяването на вирусите и бактериите. Освен това усъвършенства защитните механизми на организма ви. По този метод ви защищава от респираторни и други болести като:

  • Бронхит
  • Настинки
  • Грип
  • Алергии
  • Астма
  • Рак на белите дробове

6.Подобрява денталното здраве

Дъвкането на дребни части портокалови кори е табиет, който ще:

  • Освежи дъха ви.
  • Контролира бактериите.
  • Ви защищити от пожълтяване на зъбите.

Те съдържат екстракти и етерични масла, които ви пазят против нездравословното влияние на бактериалната плака и инфекциите свързани с нея.

Дъвкането на портокалови кори се предлага и за хора с чувствителни зъби. Тъй като понижава признаците на сензитивност.

Можете да употребявате настъргани портокалови кори под формата на паста или да ги втривате отвътре на зъбите си .

7.Помагат ви да отслабнете

Портокаловите кори са с ниско наличие на калории, имат фибри и имат детоксикиращо деяние – всичко това спомага отслабването.

Консумацията им под формата на чай или прибавянето им към други ястия форсира пречистването на организма. Освен това удължават чувството за задоволеност. А по този начин избягвате приема на спомагателни калории.

8.Подобряват положението на кожата

Портокаловите кори се отразяват позитивно и на външния ви тип. Ще се радвате на промени и грижа както за здравето, по този начин и за хубостта ви.

Високото им наличие на витамин С понижава появяването на петна и други недостатъци, свързани с преждевременното стареене .

Чрез екстрактите си портокаловите кори ви оказват помощ да почистите и заличите тези дребни петна. Става въпрос за петната породени от излагането на слънце, при изгаряне или от действието на токсините.

Запарката от портокалови кори работи като естествен тоник. И пречиства порите в дълбочина. По този метод предотвратява образуването на черни точки, пъпки и акне.

Както виждате тази част от портокалите, която нормално изхвърляме, е отличен асистент в грижата за здравето ни. Използвайте корите настъргани, под формата на чай или се насладете на усета и аромата им като ги добавите към обичаните си предписания!

Инфо: https://zdraveikrasota.bg/

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР