Портативни дихателни апарати, уред за отваряне на врати и санитари

...
Портативни дихателни апарати, уред за отваряне на врати и санитари
Коментари Харесай

Пандемията роди хитри изобретения

Портативни дихателни апарати, апарат за отваряне на порти и санитари роботи към този момент обслужват пациенти

Респиратор за персонално прилагане, маска - палач на болести, апарат за отваряне на порти – това са някои от изобретенията за битка с пакостите, които коронавирусът предизвиква по света, оповестява Би Би Си.

От началото на епидемията лекари, учени и конструктори работят над хрумвания, които стопират разпространяването на вируса и избавят пациенти. Изобретателите в дребната английска област Уелс са изключително дейни. Там бе сполучливо пробван и към този момент се ползва на заболели елементарен за направа и операция дихателен уред. Той е планиран единствено за три дни, само че съгласно експертите трагично облекчава работата на реанимационните екипи.

Неговият дизайнер лекар Рис Томас от болничното заведение “Глангуили ” в град Кармартен бил мощно обезпокоен от неналичието на профилиран личен състав за незабавните отделения и на вентилаторни системи за обдишване на пациенти в тежко положение.

Това го въодушевило дружно с инженеринговата компания CR Clark&Co of Ammanford да създаде

уред, който

оказва помощ на

болния да диша

и чисти въздуха

в стаята от вируси.

“Устройството е обикновено, само че крепко и особено създадено за деяние в инфектирана с COVID-19 среда ”, изяснява доктор Томас. Той е работил 17 година в английската войска, в това число в Афганистан, и е черпил от военния си опит за изобретението.

Голямото преимущество на респиратора е, че болният може да си го слага самичък и да освобождава медицинските сестри да поемат други отговорности, споделя лекарят. Той изяснява, че апаратът не замества усъвършенстваната дихателна инсталация в реанимациите, само че твърди, че доста заболели няма да стигат до такава степен, в случай че са обдишвани с него на по-ранен стадий. С респиратора на доктор Томас преди седмица е избавен животът на пациент в град Ланели, който към този момент е постоянен и се възвръща бързо.

Правителството на Уелс е дало утвърждение за произвеждане на 100 такива вентилатора на ден.

“Това изобретение слага Уелс в първите редици на битката с вируса ” споделя водачът на уелските националисти Адам Прайс, който се застъпва за всеобщо произвеждане на уреда. – Ние сме дребна нация, само че умеем да вършим нещата бързо. Особено пред лицето на най-голямата опасност за нашето потомство. ”

Маска яка-убиец

на вирусите,

е създадена още веднъж в Уелс от теоретичен екип с поддръжката на Университета в Бангор. Този “вирустатичен шлем ” пази от предаване на вируси по въздушен път и посредством пръски от слюнка, като ги улавя и убива. 

Специалистите са работили 10 година над антивирусния пласт на маската, който обезпечава 96% отбрана от болест с COVID-19 и други микроби. Пришпорени от пандемията обаче, те са приключили продукта за няколко седмици.

Маската е сходна на шал яка мека, комфортна и обхващаща добре долната част на лицето. Може да се носи с часове, а след това да се пере. Фирмата производител възнамерява да създава 1 млн. сходни маски на седмица и да отдели част от тях за националната здравна система.

“Те са разнообразни от останалите, тъй като съдържат антивирусен протеин, който убива всеки вирус, който влезе в досег с материала, от който са направени. При това той е доста лек и през него елементарно се диша ”, изяснява Ана Робъртс от научния екип.

Кука за отваряне

на порти

без присъединяване на ръцете създаде английският откривател Йън Грифитс. Идеята му хрумнала, когато брачната половинка му посетила локална болница и се наложило да пипа дръжките на вратите, откакто направила стерилизация на ръцете си. Още същата вечер Грифитс проектирал изкуствената ръка и към този момент елементарно създава устройството на 3D принтер. 
“Хора, които разполагат с подобен принтер, могат да подкрепят с устройството лечебните заведения и публичните здания, с цел да не се популяризира вирусът, който бързо се предава посредством пипане на инфектирани повърхности ”, изяснява той.

Университетът по науки и технологии в Хонконг създаде и към този момент доставя клиниките със санитари

роботи, които

доставят храна

и медикаменти

на изолираните пациенти, намалявайки до най-малко контакта им с личния състав и риска от болест. Там е основан и стерилизатор, който убива до 99,99% от вирусите. Служител зарежда робот, който разнася храни и медикаменти.
Служител зарежда робот, който разнася храни и медикаменти.

Някои от интензивните отделения в Израел към този момент са снабдени с

портативно

устройство за

бърз кръвен тест

– дело на учени от изследователския институт Sight Diagnostics в Тел Авив. На базата на изкуствен интелект този уред за минути прави цялостна кръвна картина на пациента, наложителна за всички заболели с температура.

С него няма потребност пробите да се изпращат в лаборатории и резултатът да се чака с часове, даже с дни. Уредът е елементарен за операция и няма потребност от специфични умения, по тази причина е съвършен за пациенти с ковид.

Отчаяни от гибелта на хиляди безпомощни пред вируса италианци, инженери там вършат

респиратори

от елементи за

шнорхели,

които се оказват животоспасяващи за сериозно заболели пациенти. Кристиан Фракаси и Алесандро Ромайоли от компанията Isinnova в Бреша към този момент сполучливо са тествали откритието си на пациенти в локална болница и лекари в най-закъсалите региони се обръщат към тях с поръчки.

Двамата са проектирали съставен елемент, който свързва шнорхели на “Декатлон ” с кислородни апарати и по този начин получават маски, които липсват всеобщо в лечебните заведения.

Пластмасовото приспособление те “печатат ” на 3D принтер – по 100 броя на 24 часа. Респираторите са основна част от животоподдържащите машини в интензивните отделения, които оказват помощ на тежко болните да дишат.

“В миг на рецесия и недостиг има способи посредством метода “направи си самичък ” да окажеш помощ на хората ”, споделят те пред в. “Ню Йорк таймс ”. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР