Породата кучета йоркширски териер се счита за дълголетна. Макар да

...
Породата кучета йоркширски териер се счита за дълголетна. Макар да
Коментари Харесай

Болести при йоркширските териери

Породата кучета йоркширски териер се смята за дълголетна. Макар да са дребни и да наподобяват нежни, дребните породи кучета като йоркитата живеят приблизително по 14-16 години и доста надвишават едрите породи по този индикатор. Пълноценният им и нескончаем живот обаче зависи от това дали са в грижовни ръце.

Съществува и опасност за здравето на йоркитата, която е неконтролируема - това са родословните заболявания, породени от генетично излъчени болести, компликации и проблеми при раждането или проблем в грижите за йоркширския териер.

Наднорменото тегло, даже в рамките на 100 - 200 грама, което ни наподобява пренебрежимо, е действителна опасност за здравето на дребното кученце, а несъразмерният стрес води до болести при йоркширските териери на значими органи като черния дроб, сърцето, ставите, метаболитните процеси.

Когато става въпрос за куче, постоянно на първо време се визират заболяванията на костите и ставите, тъй като придвижването за тях е равно на живот. Костно-ставните болести на йоркитата се дължат на две съществени аргументи, това са наследствените болести и неправилната грижа. Наследствените са нещо, за което самичък стопанинът има дребна виновност, тъй като не е ревизирал кутрето за генезис, доказващ, че развъдчикът си прави добре работата. Ето някои капани, които дебнат дребното симпатично четириного в здравословен проект.

- Атаксия - това е наследствено заболяване при йоркширските териери, предизвикващо мускулна уязвимост и може да засегне коя да от мускулните групи. Може да стигне до неспособност за дишане и задушаване на йоркито. Не се лекува.

- Болест на Перте - визира тазобедрените стави и се развива на възраст 6 месеца - 1 годинка. Домашният любим изпитва мощна болежка, накуцва и би трябвало да се оперира.

- Разпъване на лигаментите и разкъсването им - причина са вродените аномалии или несъразмерното тегло. Лечението е посредством носене на маншет, превръзка или интервенция.

- Остеоартрит при кучето - това е дегенеративна смяна в хрущялната тъкан, водещо до окуцяване.

- Хидроцефалия - натрупването на течност в мозъка, която поврежда нервните окончания. Ако бъде намерено в точния момент, болестта е лечимо.

 Йоркширски териери

- Атрофия или отлепване на ретината. Атрофията постоянно води до неспособност да се вижда в тъмното.Отлепването на ретината води до слепота.

- Панкреатит - това е инфектиране на панкреаса, водещо до неспособност за приемане на храна и мощни болки. Препоръчва се дълготрайна строга диета и лекарствени препарати.

- Стомашни разстройства - съкратените вътрешности на кученцата от тази порода не разрешават смилането на груба храна. Трябва прецизно да се следи всеки хранителен артикул по какъв начин се възприема от дребния питомец.

- Женските йоркширски териери постоянно страдат от репродуктивни проблеми като възпаления на матката и яйчниците, хормонални разстройства и други.

Необходима е строга и непрекъсната профилактика, с цел да се резервира здравето на дребния приветлив домакински любим, както и слагане на ваксини, с цел да избегнат инфекциозни болести.

Ако към момента нямате йорки, само че доста желаете такова кученце, вижте тези разгласи за йоркширски териери.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР