Поредното обезлюдяващо българско село, в което хората нямат достъп до

...
Поредното обезлюдяващо българско село, в което хората нямат достъп до
Коментари Харесай

Фрапиращи разлики! Как изглеждат българско и гръцко село от двете страни на границата СНИМКИ

Поредното обезлюдяващо българско село, в което хората нямат достъп до хранителни артикули и артикули от първа нужда, е санданското село Ново Ходжово. Единственият магазин в граничното с Гърция селце е затворил преди месеци.

Гръцкото село Ангистро е от другата страна на границата. През ноември предходната година магазинът в Ново Ходжово затваря порти. Три пъти в седмицата микробус докарва самун, а през останалото време всеки се оправя както може.

Според председателката на РПК „ Пирин “ Людмила Кацарова съществуването на магазин в Ново Ходжово е нерентабилно. В селото живеят 38 души, най-вече възрастни. Младите от дълго време са си тръгнали. Някои от жителите са преселници от Гърция и през днешния ден съжаляват, че са пристигнали тук, сравнявайки живота от двете страни на границата.

Животът от другата страна на границата е доста по-различен. В селцето Ангистро не липсват хранителни магазини, достъп до здравни грижи, тук обаче има и учебно заведение, респективно и доста младежи, които остават да живеят тук.

Харан споделя, че в Ангистро има всичко, което му би трябвало, с цел да живее добре. Той е квалифициран авиационен инженер и работата му ще го води надалеч от родното място, само че си е заречен постоянно да се връща. Мъжът е убеден, че родителите му, които остават в Ангистро, ще живеят умерено, осведоми bTV.

 

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР