Поредното извращение и геноцид срещу човечеството е вече факт: Хората

...
Поредното извращение и геноцид срещу човечеството е вече факт: Хората
Коментари Харесай

Хиляди българи повярваха в нов антиевропейски фейк: Няма да ядем насекоми, без да го знаем с разрешение от ЕС

„ Поредното извращение и геноцид против човечеството е към този момент факт: „ Хората към този момент ще ядат инсекти, без да го знаят! От новата 2023 година Европейски Съюз даде позволение за прибавяне на инсекти (домашни щурци) към печива, паста и други полуфабрикати „ за необятната аудитория. “ Това изказване и голям брой сходни се популяризират в обществените мрежи. Медии също разгласиха неточната информация, като измежду заглавията са: „ Официално! От през днешния ден към този момент ще ядем щурци и ларви на бръмбари, без да знаем “ („ Флагман “), „ В Европейски Съюз към този момент законно влагат щурци и ларви на бръмбар в храните “ (Bulgaria On Air), „ Брюксел позволи насекомите в храната ни “ („ Поглед.инфо “). Подвеждащи изявления по тази тематика се появиха и в други страни, измежду които Румъния, Австрия и Дания, сочи инспекция на.

Поводът е решение на Европейска комисия от началото на януари да позволи потреблението на прахуляк от домакински щурец при производството на избрани храни. Factcheck.bg получи сигнал от няколко свои читатели и ревизира обстоятелствата по тематиката.

На 3 януари Европейска комисия публикува решение, с което се позволява потреблението на отчасти обезмаслен прахуляк от Acheta domesticus (домашен щурец), създаван от виетнамското сдружение Cricket One. Разрешението касае единствено и само използването на този съответен артикул. То не дава независимост на производителите на храни да употребяват за производството на своите артикули свободно отглеждани щурци, скакалци, гъсеници, буби и сходни.

От през днешния ден към този момент ще ядем щурци и ларви на бръмбари, без да знаем

Публикуван е лист с разрешените артикули, в които може да се съдържа „ обезмаслен прахуляк от домакински щурец “. Това са най-вече тестени произведения, само че освен. Сред тях са многозърнест самун и хлебчета, крекери и гризини, зърнени блокчета, сухи премикси за печива, бисквити, сушени пълнени и непълнени артикули на основата на макаронени произведения, сосове, снаксове, бирени питиета и други.

Не е правилно изказванието, че „ ще ядем щурци, а може и да не знаем “, както написа в обявата на сайта „ Флагман “, защото производителите са задължени да напишат на етикета на храната, че съдържа прахуляк от домакински щурец. Съгласно европейските условия, всеки алерген, каквато е и тази съставна част, би трябвало да е подчертана в удебелен шрифт, подчертана и/или в курсив, сходно на млякото, пшеницата, яйцата, соята и други.

В обявата на сайта „ Поглед.инфо “ се споделя, че решението за приложимост на продукта е взето без каквито и да е изследвания за неговата сигурност. В реалност, обаче, проучванията върху праха от домакински щурец стартират още през 2020 година, когато Европейска комисия желае от Европейския орган за сигурност на храните (ЕОБХ) да направи оценка и да се произнесе преди да бъде дадена зелена светлина на производителите за стартиране на пазара. Органът стига до извода, че продуктът на Cricket One е „ безвреден при препоръчаните условия на приложимост и равнища на приложимост “. 

Възможни са алергични реакции

Във " Facebook " се споделят десетки постове с опасения, че потреблението на Acheta domesticus ще провокира алергична реакция у част от хората. Това е по този начин, само че опцията човек да получи алергичен потрес при консумация на този артикул е същата, както при всеки различен. Ето за какво съществуването на прахуляк от домакински щурец в обещано произведение ще бъде обозначено в листата със съставки, а потребителите сами могат сами да преценяват дали да купят продукт, в който той се съдържа или не. 

ЕОБХ препоръчва да се проведат спомагателни проучвания по отношение на алергенността на Acheta domesticus. Според институцията продуктът „ може да аргументи алергични реакции при лица, които са алергични към ракообразни, мекотели и акари “. Това не е първата сходна храна, която получава утвърждение за потребление в границите на Европейски Съюз. На 12 ноември 2021 година позволение за приложимост беше издадено за Locusta migratoria (мигриращ скакалец) и на 8 февруари 2022 година за Tenebrio molitor (жълт брашнен червей) – всички в замразена, изсушена и прахообразна форма. Разрешенията, също като това за Acheta domesticus, се отнасят единствено за избран артикул на съответен производител.

Насекомите като храна

Според доклад на Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации от 2013 година по света съществуват повече от 1 900 типа ядливи инсекти. „ Насекомите са високо питателна и здравословна храна с високо наличие на мазнини, протеини, витамини, фибри и минерали. Хранителната стойност на ядливите инсекти е мощно променлива заради необятния набор от ядливи типове инсекти “, написа в документа.

Там се споделя още, че насекомите биха могли да бъдат различен източник на протеин, както и че фермите за инсекти са по-екологични от тези, които отглеждат животни. През 2015 г. Европейският орган за сигурност на храните също заявява, че потреблението на инсекти като източник на храна и фураж има значими екологични и стопански изгоди и не съставлява опасност за продоволствената сигурност. 

Проверено: Европейска комисия позволява потреблението на отчасти обезмаслен прахуляк от Acheta domesticus (домашен щурец) на съответна фирма-производител при производството на редица храни. Продуктът е проучен от Европейския орган за сигурност на храните и е безопасен. Възможни са алергични реакции при лица, които имат нетърпимост към ракообразни, мекотели и акари. Не е правилно, че Европейски Съюз ни принуждава да ядем инсекти, защото съставката ще е маркирана на етикета на всеки артикул, който я съдържа, и потребителите ще имат правото да преценяват дали да употребяват продукта, или не.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР