Поредно дело за измами на пазара на криптовалути след срива

...
Поредно дело за измами на пазара на криптовалути след срива
Коментари Харесай

Водещи крипто компании са обвинени в измами за $1 милиард

Поредно дело за измами на пазара на криптовалути след срутва на FTX и последвалият развой против създателя на криптоборсата Сам Банкман-Фрайд. Главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс упрекна трима съществени играчи в крипто промишлеността в лъжлива скица за $1 милиард, оповестява BBC.

Сред посочените за участници в схемата е криптоборсата Gemini, която e oснована от братята близнаци Тайлър и Камерън Уинкълвос. Те станаха известни с делото си против Марк Зукърбърг, в което го упрекват, че е откраднал от тях концепцията за Фейсбук. Завършилите " Харвард " близнаци, се смятат и за първите милиардери от биткоин.
 Binance - най-голямата крипто компания в света, която се разпада
Binance - най-голямата крипто компания в света, която се разпада

" Империята се разклаща "?

Според обвиняването, учредената от тях криптоборса Gemini, дружно с Genesis Capital и Digital Currency Group (компанията майка на Genesis) са прикривали тежкото си финансово положение с подправени отчети и по този метод са заблудили стотици хиляди вложители с обещания за невисок риск и висока възвръщаемост по стратегия Gemini Earn.
 Снимка 594978
Източник:

Програмата " Earn ", създадена взаимно сред Genesis и Gemini trust, дава обещание на вложителите до 8% рентабилност, в случай че те вложат криптовалутата си в Genesis.

Компанията обаче изпадна в затруднено състояние след срутва на FTX предишния ноември, а съгласно обвиняванията Gemini е скрила рисковете от вложителите.

Твърди се, че Gemini е обещавала на вложителите висока възвръщаемост стигаща до 8%, в случай че вложат крипто в Genesis, само че е скрила от тях загуби от над Щатски долар 1млрд. след срутва на FTX предишния ноември.

Тогава Gemini и Genesis бяха измежду директно засегнатите от банкрута на Сам Банкман-Фрийд, само че съгласно прокурорите, фирмите са скрили това от вложителите..

Digital Currency Group и Gemini ще оспорят исковете.

" Честността и честността постоянно са били мои управителни правила ", споделя създателят на DCG Бари Силбърт, представен от " Би Би Си.

Спроед него обвиняванията " безпочвени ".

Според обвиняването обаче, някои висши чиновници са били задоволително тормози, с цел да изтеглят личните си средства.

" Тези компании за криптовалута излъгаха вложителите и се пробваха да скрият повече от $1 милиард загуби и вложителите от междинната класа пострадаха вследствие на това ", съобщи основният прокурор.

Тя споделя, че измежду жертвите на хипотетичната машинация е 73-годишна пенсионерка, която е измежду 232 000 вложители в Gemini.

Сътресенията към Gemini и обвиняванията в машинация са следващите след срутва на FTX в края на предходната година. Ефектът от срутва на криптоборсата още отеква на крипто пазара, а създателят на борсата Сам Банкман-Фриад е обвиняем по 7 обвинявания за финансови измами.
 Ново обвиняване: Сам Банкман-Фрайд се е опитал да подкупи китайски чиновници с най-малко $40 милиона
Ново обвиняване: Основателят на банкрутиралата FTX се е опитал да подкупи китайски чиновници с най-малко $40 милиона

Причината - отключване на замразени сметки
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР