Поредният впечатляващ лаптоп на Acer в последните години от серията

...
Поредният впечатляващ лаптоп на Acer в последните години от серията
Коментари Харесай

Acer Predator Helios 16 – безкомпромисен геймърски звяр

Поредният впечатляващ преносим компютър на Acer в последните години от серията Predator е Helios 16. Представен дружно със своя брат Helios 18. Моеделите от 2023 година са с напълно нов дизайн, както извън, където нападателните детайли на марката Predator от предишното са до известна степен смекчени, по този начин и от вътрешната страна, с актуализирани спецификации и обновени термични модули. Това са и първите преносими компютри Predator Helios, които се оферират с екрани 16:10 и селекция от съвременни панели, в това число miniLED варианти със зонално затъмняване.

Вътрешно тези модели Helios са построени въз основата на най-новите спецификации Intel Core HX 13-то потомство и Nvidia RTX 4000, с благоприятни условия за изстудяване, надграждане на паметта и съхранението и огромни акумулатори. Любопитна детайлност е също по този начин, че Acer опрости наименованието на тези преносими компютри. В предишното те предлагаха моделите Predator Helios 300 и Helios 500, в 15 или 17-инчови размери, а в този момент ги сплотиха в междинния повсеместен Helios 16 и пълноразмерния сурогат на настолния компютър Helios 18. Acer  също по този начин опростяват обновените серии Acer Nitro 16 и Nitro 17, като с тях безусловно всеки геймър може да избере най-подходящото за себе си.

Подобно на предходните генерации, тези модели Predator Helios никога не са портативни структури, а пълноразмерни компютри с безкомпромисни характерности, спецификации и изстудяване.

Дизайнерският език на Acer прилича това, което вършат други производители на автентично съоръжение с сходни преносими компютри, с „ гърбица “ в задната част зад екрана, предопределена да интегрира по-голямата част от охлаждането и част от входно-изходните устройства. Тя е по-изразена, в сравнение с при предходните модели Helios, и също по този начин включва по-голямата част от RGB осветлението, налично при тези модели.

Настоящите модели имат изтънчен външен тип, с минимални детайли на марката върху капака и под екрана. Цялото шаси наподобява изчистено, а характерни елементи като бутона Turbo, въздушната решетка над клавиатурата или метода, по който тъчпадът се интегрира с подлакътника, са усъвършенствани освен това потомство спрямо предходните модели.

Helios 16, по този начин и Helios 18 употребяват еднакъв набор от входове, с пълноразмерна клавиатура със секция NumPad и пълноразмерни стрелки и на двата. Тази клавиатура употребява miniLED за пълноценно RGB ръководство на всеки клавиш и е с дълбочина на хода 1,8 мм

Подобно на Asus ROG Strix Scar 16, Acer Predator Helios 16 се намира твърдо в категорията на актуалните преносими компютри, които се стремят да употребяват оптимално игрите. С процесор Intel Core i9-13900HX и мобилен графичен процесор NVIDIA RTX 4080 той е безусловно страшилище. От няколко години насам един порядъчен геймърски компютър или преносим компютър не е изправен пред огромно предизвикателство, когато става въпрос за работа с множеството игри на оптималната мощ.

Стига кодът да е бил вярно усъвършенстван при стартирането. Единственият въпрос е до каква степен можете да я вдигнете оттатък 60 фрагмента в секунда. Сега обаче това се трансформира, защото от ден на ден игри изследват пробните функционалности за трасиране на лъчи, които виждаме в новите заглавия на Unreal Engine и в последния пач за Cyberpunk 2077. Acer Predator Helios 16 е тук, с цел да се оправи с тези провокации.

Дизайн и клавиатура

Определено съм почитател на дизайна на Helios 16. Той има задоволително геймърски искра, с цел да наподобява добре, с RGB подсветка на клавиатурата, както и с готина осветена графична лента зад екрана. Но няма толкоз доста неща, които да ви разсейват от протичащото се на 16-инчовия екран.

Както при множеството геймърски преносими компютри, корпусът му е най-вече пластмасов, само че капакът и клавиатурната плоча са направени от черна прахово боядисана сплав.

Всичко се усеща солидно и крепко. С размери на работния плот 357 x 278 мм и тегло 2,9 кг той е здрав звяр, с вентилационни отвори от двете страни, откъм гърба и в основата, които оказват помощ за охлаждането.

Има опция за свързване и в трите края, като отляво има Gigabit Ethernet, USB 3.2 Gen 1 Type A, micro SD и гнезда за слушалки, а отдясно – два врата USB 3.2 Gen 2 Type A. В задната част се намира гнездото за солидното 330W зареждане, което единствено по себе си тежи 850 г, както и два врата USB 3.2 Gen 2 Type-C, които поддържат Thunderbolt 4, DisplayPort и USB-PD за зареждане.

Като прибавим и HDMI 2.1, Wi-Fi 6E и Bluetooth 5.1, в действителност не липсва нищо откъм портове и гнезда. Това е добре оборудвана машина.

Впечатлен съм и от клавиатурата и тъчпада. Бих могъл да мърморя за цифровия блок с неговите тънки клавиши, за смалените функционални клавиши в горната лента или за размера на клавишите Shift и Ctrl вляво, само че мога да пребивавам с тях, тъй като клавиатурата има прелестно, отчетливо деяние, задоволително ход и в действителност солидно чувство.

Нещо повече, тъчпадът е голям – 127 мм необятен и 85 мм висок, и е един от най-отзивчивите, които съм употребявал в последно време, което прави общата навигация в Windows лесна. Разбира се, за игри към момента ще ви е нужна мишка, само че за креативен приложения или работливост е отлична.

Екран

Високият клас геймърски преносим компютър заслужава също толкоз висок клас екран, а Acer е заложила на 16-инчов Mini LED екран с оптимално освежаване 240 Hz и резолюция 2560 x 1600. Субективно, той е брилянтен. Черното е толкоз надълбоко и мрачно, колкото можете да получите отвън OLED екраните, а цветовете са необикновено богати и живи. HDR игрите и видеото наподобяват фантастично. Размерът и разграничителната дарба обезпечават в действителност поглъщащи игри.

Резултатите от тестванията удостоверяват тези усещания. Измерих равнища на бляскавост от 528,7 нита, равнища на черно от 0,42 нита и контрастност от 1254,6:1. Екранът покрива 99,9% от гамата sRGB и 98,9% от DCI P3. Точността на цветовете е съвсем безупречна, със междинна стойност на Delta E от 0,42. Ако желаете да преминете от игра на игри към редактиране на видео или фотоси, този екран няма да ви попречи.

Системата от високоговорители DTS X може да работи мощно и прави изненадващо положително усещане за съраунд тон, с добре основани резултати, които се разгръщат надалеч оттатък мястото, където знаете, че се намират високоговорителите.

Производителност

Ако желаете да извлечете максимума от Helios 16, би трябвало да се справите с помощната стратегия Predator Sense на Acer. Тя ви разрешава да превключвате сред четири профила – „ Тих “, „ Балансиран “, „ Производителност “ и „ Турбо “ – и да регулирате самостоятелни настройки за овърклок и настройки на вентилатора.

Умно е, че под лявата панта има клавиш за бърз достъп, който минава през профилите или включва и изключва Turbo. Ще откриете, че уравновесеният профил е съвършен за всичко, само че не и за игри, а по-шумният профил Performance ще ви обезпечи спомагателна мощ и по-висока периодичност на фрагментите. Turbo отива още по-далеч, само че покачва скоростта на вентилатора до степен, в която слушалките с шумопотискане стават наложителни. Това е все едно на бюрото ви да стои вентилатор.

Дори и в уравновесен режим, тя е мощна в приложенията за работливост и творчество. Тя е по-бърза от могъщия Asus ROG Strix Scar 16 в Geekbench 5 и почти на едно равнище в PC Mark 10. Превключете на режим Performance и това е най-бързият преносим компютър, който съм тествал в PC Mark 10, и даже прави тестванията за рендериране на Cinebench R23 да наподобяват лесни, с резултат от 25 922 точки. В режим Turbo той ще доближи 30 006, което го слага единствено малко след ROG Strix Scar 16.

За тестванията на игри се придържах към режим Performance с впечатляващи резултати. Можете да очаквате междинна периодичност на фрагментите от над 144 фрагмента в секунда при Ultra настройки в игри като Borderlands 2 и Horizon: Zero Dawn при 1080p, въпреки че те спадат до 111 фрагмента в секунда и 143 фрагмента в секунда при 1440p или 105 фрагмента в секунда и 127 фрагмента в секунда при естествена резолюция 1600p.

Все отново можете да увеличите още веднъж тези стойности благодарение на DLSS. В Horizon е задоволително да включите уравновесения режим DLSS, с цел да постигнете приблизително 149 фрагмента в секунда при 1600p.

За да употребявам този преносим компютър в действителност, го тествах в новия авангарден режим Overdrive RTX на Cyberpunk 2077.

Helios 16 към момента успяваше да реализира междинна периодичност на фрагментите 59,2 фрагмента в секунда при 1600p с включен DLSS Frame Generation. С изключена RTX технология получавате 35 фрагмента в секунда, тъй че несъмнено си заслужава да я употребявате.

Acer оборудва Helios 16 с 1TB SSD диск, който е бърз. CrystalDiskMark мери скорост на поредно четене от 6562 MB/s и скорост на запис от 4690 MB/s. Няма да получите по-висока скорост без съвременна (и скъпа) SSD RAID настройка.

Живот на батерията

Може да очаквате, че с тази спецификация и екран животът на батерията няма да е мощна страна. Въпреки това Helios 16 съумя да издържи безапелационно шест часа и 35 минути в бенчмарка за батерия Modern Office на PC Mark 10. Така че за сърфиране и малко лека работа не е належащо да оставате включени към електрическата мрежа. Различно е обаче, в случай че започнете да употребявате графичния процесор. Играх римейка на Dead Space, изключен от електрическата мрежа, и не съумях да стигна даже до 50 минути, преди сокът да свърши.

И в последна сметка – би трябвало ли ви?

Това сигурност е по този начин, в случай че ви е нужна, която да е съответна освен за игрите, появяващи се през 2023 година, само че и за тези, които ще виждаме занапред няколко години. Това е мощен геймърски преносим компютър с чудесни благоприятни условия за свързване и отличен екран. Той е безценен – почти 5000 лева за прегледаната спецификация, само че това в действителност е чудесна цена за преносим компютър с толкоз висок клас съставни елементи и без обилни взаимни отстъпки. Има и по-бързи преносими компютри, само че те ще ви костват още повече.

Няма потребност да давате толкоз пари обаче, в случай че нямате нужния бюджет или потребност от най-съвременните спецификации. Те не са евтини и в случай че не се интересувате от свръхвисоки честоти на освежаване или визуализации с трасиране на лъчи, можете да спестите доста пари с геймърски преносим компютър от по-нисък клас. Някои геймъри може да желаят и повече RGB искра или по-добър тон, а в режим Turbo той е доста гръмък.

В последна сметка обаче е мъчно да се направи неточност на Helios 16. Той разполага със скоростта и функционалностите, с цел да извършва днешните най-взискателни игри, и няма да се затрудни с утрешните. Той има хубав екран, който ще се възползва оптимално от всички новоизмислени графични технологии. Ако разполагах с 5000 лева, които да похарча за геймърски преносим компютър, този преносим компютър щеше да е на челно място в листата ми. Той ви дава всичко, което беше ужасно в страхотния ROG Strix Scar 16, само че на по-ниска цена.

Плюсове
    Комбинация от мощни графичен и централен процесор     Превъзходен мини-LED екран     Отлична свързаност     По-евтин от някои съперници от висок клас

Недостатъци
    Шумно в режим Turbo

Характеристики

2023 Acer Predator Helios 16 PH16-71 2023 Acer Predator Helios 18 PH18-71 Display 16-inch, 16:10, non-touch, matte,
QHD+ 2560 x 1600 px, miniLED – 1024 dimming zones, 250 Hz 3ms, 1000+ nits, 100% DCI-P3
QHD+ 2560 x 1600 px IPS, 240Hz or 165Hz 3ms 18-inch, 16:10, non-touch, matte,
QHD+ 2560 x 1600 px, miniLED – 1024 dimming zones, 250 Hz 3ms, 1000+ nits, 100% DCI-P3
QHD+ 2560 x 1600 px IPS, 240Hz or 165Hz 3ms
FHD+ 1920 x 1200 px IPS, 165 Hz 7ms, 300 nits, 100% sRGB Processor Intel 13th gen Raptor Lake, up to Core i9 HX Video Intel UHD + up to Nvidia GeForce RTX 4080 12GB (up to 165W with Dynamic Boost)
with MUX, Advanced Optimus, GSync Memory up to 32 GB DDR5-4800 (2x DIMMs) Storage 2x M.2 PCIe gen4 2280 slots Connectivity WiFi 6E (Killer AX1675) 2×2 with Bluetooth 5.2, 2.5Gigabit LAN (Killer E2600) Ports 3x USB-A 3.2, 2x USB-C with Thunderbolt 4, HDMI 2.1, LAN, headphone&mic, microSD card reader, Lock Battery 90?? Wh, 280 W power adapter, USB-C charging?? Size to be updated to be updated Weight to be updated to be updated Extras miniLED per-key RGB backlit keyboard with NumPad on both sizes, FHD 2MPx IR webcam,
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР