Поредният доклад на Държавния департамент на САЩ отново бие аларма

...
Поредният доклад на Държавния департамент на САЩ отново бие аларма
Коментари Харесай

Виза Недялкова пред novini.bg: Ако искаме да имаме факти, а не само интерпретации, трябва да сме готови да платим

Поредният отчет на Държавния департамент на Съединени американски щати още веднъж бие тревога за свободата на словото и качеството на медиите у нас. Как наподобява специалността ни в профил, запитвам Виза Недялкова. Тя е приключила класическа лингвистика в СУ " Св. Климент Охридски " и е била археолог в Музей за история на София. От 1978 година работи в БНР в предаването " Добър ден ", а по-късно води авторско предаване " Постфактум. През 1998 година е уволнена. След 11 години съдът я възвръща, само че тя не се връща в тази медия. Основава радио " NET " през 2001 година

Отстрани специалността не наподобява добре. За страдание, хората са склонни да гледат нелепости, пошлости и простотии, вестниците съвсем изчезнаха, и медиите обслужват невисок усет. 

За мен е значимо читателите феновете и слушателите да бойкотират долнопробната публицистика

- за какво се гледа предаване, което не подхожда на феновете? Има и нещо друго - през 90-те години борбата в медиите беше за интерпретациите, обстоятелствата бяха ясни и налични. Сега в медиите има единствено тълкования без обстоятелства. Когато четем нещо не знаем дали е истина или не е.

Има ли излаз от това и какъв е той?

Ние би трябвало да бъдем подготвени да плащаме за качествена информация, без значение дали е поднесена от вестник, радио или друго средство. Това коства пари. Само по този начин медиите ще са самостоятелни от тези, които ги финансират, с цел да имат лични следствия и качествени публицисти. За всичко това, за същинската информация обаче би трябвало да сме подготвени да платим. Иначе ще четем копи- пейстнати неща с една и съща неточност на всички места. Напоследък аз просто виждам, че

публицистика се прави от едни хора, седящи зад един компютър.

Те не вървят да се срещат с хора, не познават живота им и това не е никаква публицистика. Ето за какво, в случай че желаеме да имаме обстоятелства, а освен тълкования, би трябвало да сме подготвени да платим.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР