Поредните искри, пламнали между лидерите на по-малкия партньор в управлението

...
Поредните искри, пламнали между лидерите на по-малкия партньор в управлението
Коментари Харесай

Поредните искри, пламнали между лидерите на Обединени патриоти“, няма да предизвикат пожар и да разклатят кабинета

Поредните искри, пламнали сред водачите на по-малкия сътрудник в ръководството – коалиция „ Обединени патриоти “, няма да провокират пожар и да разклатят кабинета. Това стана ясно през днешния ден от изказванията на Волен Сидеров и Валери Симеонов, дадени поотделно от двамата. 

След като два дни се заплашваха взаимно, а единият от водачите на патриотите Волен Сидеров загатна, че кабинетът няма да загуби, в случай че Валери Симеонов не му е вицепремиер, през днешния ден томахавките бяха заровени. Не без ходатайство на третия топ родолюбец – Красимир Каракачанов пристигна в Народното събрание в ролята на умиротворител.

Повече от час двамата със Сидеров разговаряха. И стана ясно – атакист №1, който през вчерашния ден твърдеше, че този път ще е праволинеен, към този момент не е толкоз ядосан. Волен Сидеров влезе метафизичен надъхан, с цел да беседва с Каракачанов:

" Никой не е женен за тази коалиция. Без всеки може, без мен може, без Симеонов и без Каракачанов ". 

И излезе още по-смирен – внезапни придвижвания тази седмица няма да има.

" Не очаквайте разпад и някакви такива сходни процеси. В момента няма нищо ново в обединението ".

Настояване за оставка на Симеонов нямаше:

" Това са персонални решения дали ще излезе. Аз не мога вместо него да разясня ".

Междувременно от Буново, където по традиция взема присъединяване във възпоменателната гала за жертвите от атентата в Буново, Валери Симеонов отсече, че няма никакво желание да се извинява за острите си изявления по адрес на съветския патриарх Кирил:

" Човек, когато споделя истината, няма защо да се извинява. Моите думи са били точни и премерени. Даже съм икономисал много обстоятелства към личността на Владимир Гондяев, както е името на патриарх Кирил ". 

И леко иронично разяснява изказванията, че кабинетът може и без него:

" Вероятно може, за какво не. Стига да се образува съответното болшинство. Знаете, че няма незаменими хора ".

Красимир Каракачанов също не споделя мнението, че обединението е в риск. Той зае Соломоновска позиция. Не утвърждава нито тона на съветския патриарх, нито невъздържаните реплики на Симеонов, само че от никого няма да изисква опрощение:

В края на каращата дали ще се извини - това си е негово персонално решение, само че аз не считам, че с сходни думи и прилагателни би трябвало да определяш главата на една православна черква, пък била тя и съветската, без значение какви политически убеждения имаш ".

Той изрази убеденост, че несъгласията сред сътрудниците му Симеонов и Сидеров ще бъдат изгладени. И непредпазливо и той стигна до философски разсъждения:

" Не считам, че подобен въпрос стои на дневен ред. Смятам, че времето лекува всичко и в един естествен човешки разговор, без непотребни страсти, които се натрупаха около този случай, нещата ще бъдат решени ". 

И както стана традиция, когато има спор сред патриотите, в него се намесва Веселин Марешки. Този път, с цел да заяви, че ще изиска Народното събрание да осъди по-малкия сътрудник във властта:

" Ясно е, че патриотизмът на тези хора стига до тук - да излагат България с всяка своя дума. За това ние, идната седмица, ще желаяме изключителна точка от председателския съвет и българския парламент да одобри декларация, с която публично да се разграничим и от думите на Сидеров, и на Симеонов, тъй като оставайки безучастни към такива нелепи, безумни изявления, ние ставаме съучастници ". 

Поредното отвращение нямало нищо общо с хипотетичното допускане на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, че депутатите от Воля могат да заменят тези на " Атака " в ръководството, увери Марешки:

Не единствено че няма да заместваме " Атака " или който и да е, ние няма да участваме в каквото и да е държавно управление, излъчено от този парламент. 

Краят на следващата патриотична драма обаче още не се вижда. Идната седмица би трябвало да се организира среща на тримата съпредседатели на обединени патриоти – Сидеров, Симеонов и Каракачанов. И въпреки през вчерашния ден парламентарната група на ГЕРБ да се разграничи от изтъквам – персоналното мнение на водача на НФСБ, по касуза към момента не се е произнесъл министър председателят Бойко Борисов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР