Поредна схема на законно източване на Здравната каса стана ясна

...
Поредна схема на законно източване на Здравната каса стана ясна
Коментари Харесай

ПП МИР: Прокуратурата да влезе в НЗОК и Министерството на здравеопазването

Поредна скица на „ законно източване ” на Здравната каса стана ясна тези дни след изявление на шефа на НЗОК доктор Дечо Дечев. По думите на Дечев в ръководството и контрола на лечебните заведения се шири проведена престъпност, която ощетява бранша на опазването на здравето. След изнесените от доктор Дечо Дечев, шеф на НЗОК, данни за положението на опазването на здравето в България, съществуването на проведена престъпност в ръководството и контрола на лечебните заведения, Политическа партия МИР упорства за:

1. Незабавна инспекция от ДАНС и прокуратурата на изнесените данни.

2. Пълна проверка на финансовите индикатори за последните 3 години на държавни, общински и частни лечебни заведения, ползващи публичните запаси за опазване на здравето.

3. Ревизия на пакетите действия, предлагани и регистрирани от болничните заведения.

4. Ревизия на медицинските стандарти и разпоредбите, по които се работи. „ Изнесените от Дечев данни са задоволителен претекст да се самосезира прокуратурата и незабавно да направи инспекция във ведомството ” разяснява членът на Националния изпълнителен съвет на Политическа партия МИР доктор Ирена Парунева. По отношение на образецът с платеното осем пъти по-скъпо лекарство платено от Здравната каса на частна болница, съпоставено с цената при държавните, доктор Парунева акцентира, че моделът на ръководство би трябвало да бъде не променян, а напълно сменен.

Д-р Парунева разяснява също и импортираните от Народното събрание промени в Закона за лечебните заведения, които плануват Министерски съвет да дефинира коя болница да оказва здравна помощ на по-малка от досегашната група от представители на властта, а точно - болница, която да оказва здравна помощ и здравно обезпечаване при пътувания в страната и в чужбина на президента, вицепрезидента, ръководителя на Народното събрание, министър-председателя и основния прокурор. Според вносителите, определеното лечебно заведение ще дава отговор и за здравно обезпечаване на задгранични делегации при визити в страната, както и здравното обезпечаване на пленарните съвещания на Народното събрание.

Мотивите на вносителите гласят: „ Предлага се тези действия да се правят от държавно лечебно заведение, несъмнено от Министерския съвет, защото посочените лица са обект на защита от Националната работа за защита, което е детайл от активността по отбраната на националната сигурност, ориентирана към обезпечаване сигурността на тези лица “. „ В плана за промени на ЗЛЗ има още една забавна корекция, само че на приватизационния закон ” разяснява доктор Парунава, като разясни, че съгласно нея, държавните и общинските лечебни заведения ще могат да продават обособени елементи освен за реинвестиция в постройките и активността си, само че и с цел да се издължават към кредиторите си. „ В момента задълженията на тези лечебни заведения са за близо половин милиард лв.. А това поражда спекулации дали с положителното желание да се покрият отговорностите в дворовете на някои лечебни заведения няма да изникнат жилищни здания, молове или други търговски обекти ” изрази опасенията си доктор Парунева и акцентира, че политическа партия МИР ще предприеме съответните дейности с цел да се проверява източването на НЗОК, както и да се подведат под отговорност обвързваните с това незаконно действия лица.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР