Поредна порция от неподражаемия Кърт Вонегът добавя издателство Кръг“ към

...
Поредна порция от неподражаемия Кърт Вонегът добавя издателство Кръг“ към
Коментари Харесай

Щедра доза смях и мъдрост в деветата книга от колекция Вонегът“

Поредна порция от неподражаемия Кърт Вонегът прибавя издателство „ Кръг “ към дизайнерската си сбирка с книги на американския съвременен класик. Изключителният алманах с есета, отзиви и речи „ Уомпитър, фома, гранфалун “ излезе на български в ново издание и може да се открие с атрактивна отстъпка първо на 401-ви щанд на Коледния панаир на книгата в НДК (5 – 10 декември). Преводът е дело на Владимир Германов, а оформлението, задаващо повсеместен образ на серията „ Вонегът “ на „ Кръг “, е на Милена Вълнарова.

„ Уомпитър, фома, гранфалун “ е необичаен и скъп късмет да чуем личния глас на един от обичаните писатели на ХХ в. и да изживеем неговите съкровени мемоари, вижданията му за света, за творбите му и за книгите на другите.

Остроумен, трогателен и тук-там абсурден, този незабравим том единствено на пръв взор се разграничава от романите, посредством които познаваме Вонегът най-добре. Всъщност книгата е откровена изповед, която препуска в гневен темп през времето и пространството и тъкмо както огромните шедьоври на създателя, ни води до ядрото на горчивата му мъдрост, прикрита зад автентичен комизъм.

Сборникът съдържа разнообразна селекция от жанрове, тъй че нито за секунда човек не усеща, че навлиза в еднакво четене. Напротив – Кърт Вонегът прескача от спомен за пътешестване в размирна африканска страна до упътвания по какъв начин се написа научна фантастика; от размишления за гуруто на „ Бийтълс “ Махариши Махеш Йоги до есе за бруталния сериен палач Тони Коста…

„ Уомпитър, фома, гранфалун “ е пъстър и с проницателни речи на писателя, които той произнася с присъщото си възприятие за комизъм пред разнообразни аудитории (от каймака на американската физика до дипломиращи се студенти). Вонегът излага и вижданията си за непознати книги – на Карл Сейгън, Хънтър С. Томпсън и други А в един от най-запомнящите се текстове не пропуща и внимателно да осмее Елена Блаватска – емблема на езотериката и псевдонауката.

Писателят помества в сбирката си даже и живописен текст – пиесата „ Силен дух “, в която главни настоящи лица са лекар Норбърт Франкенщайн и лекар Том Суифт. Блестящият свършек на сборника пък е просторно изявление, което Вонегът е дал за „ Плейбой “ и в което смело и тъкмо разисква тематики от тъгата, през бомбите до хубостта на секса.



А какво тъкмо значат думите от заглавието изяснява самият създател при започване на предговора си:

„ Скъпи Читателю:

Заглавието на тази книга се състои от три думи от романа ми „ Котешка люлка “. „ Уомпитър “ е предмет, към който може да се върти животът на голям брой, другояче несвързани между тях хора. За образец може да послужи Свещеният граал. „ Фома “ са безобидни лъжи, предопределени за разтуха на безхитростни души. Примерно: „ Богатството е ей там, зад ъгъла “.

„ Гранфалун “ е гордо и безсмислено съдружие на хора. Взети дружно, тези думи съставляват допустимо най-хубавият чадър за сегашния алманах от есета и рецензии, които съм писал, и за някои от речите, които съм произнасял “.

„ Уомпитър, фома, гранфалун “ е деветият диамант в сбирката с книги на Кърт Вонегът, от която към този момент са част романите „ Механично пиано “, Сирените от Титан “, „ Майка Нощ “, „ Котешка люлка “, „ Синята брада “, „ Кланица пет “, „ Закуска за първенци “ и „ Фарс, или в никакъв случай към този момент самотност “. Цялата серия може да се откри с 20% понижение при „ Кръг “ на 401-ви щанд на Коледния панаир на книгата в НДК, който продължава от 5 до 10 декември 2023 година

Заедно със сборника читателите ще открият и други от акцентите на издателството, измежду които попадат нова биография на софтуерния талант и милиардер Илон Мъск – „ Рискувай всичко “, първокласно юбилейно издание на „ Малкият принц “ с истинските акварели на Екзюпери, както и „ Титан “, дълго чаканият първи алманах с разкази на писателя отстъпник Сергей Лебедев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР