Поредна измама в интернет с лица на bTV. Фалшиво видео

...
Поредна измама в интернет с лица на bTV. Фалшиво видео
Коментари Харесай

Нова онлайн измама с лица на bTV: Фалшив видеоклип рекламира схема за забогатяване

Поредна машинация в интернет с лица на bTV. Фалшиво видео примамва хората към вложения в приложение за бързи облаги. В триминутния клип се употребяват лицата на публицистите Иван Георгиев и Цветанка Ризова, както и на съпредседателя на Политическа партия и някогашен министър председател Кирил Петков.

 

Намесени са имената на Бесте Сабри, Виктория Петрова, Светослав Иванов и Юксел Кадриев

 

„ Това не е първата сходна машинация, сигурно няма да е и последната. Зрителите би трябвало да знаят, че в България съществува Закон за радиото и малкия екран, в който се споделя, че в комерсиалните известия не могат да се употребяват гербът, знамето, химнът на България, както и гласовете и облиците на настоящи публицисти и водещи на вести. Когато видите сходно наличие, което ви кара да внесете пари или популяризира активност или артикул, това е машинация “, сподели водещият на bTV Новините Иван Георгиев. 

По думите му сходен тип лъжливи видеа могат да се разпознаят елементарно посредством детайла на лимитираното време: „ Авторите споделят „ направете го бързо, тъй като местата са лимитирани “.

 

Информацията се популяризира в затворени групи във Facebook посредством откраднати профили на хора

 

„ Мисля си, че създателите на този подправен видеоклип даже не се стремят да основават някаква огромна машинация, а просто тестват системата и до каква степен могат да влияят на публиката, по какъв начин ще реагират bTV и медиите “, добави Иван Георгиев.

По думите на киберексперта Любомир Тулев е обикновено да се направи сходен вид машинация.

„ В интернет съществуват стотици приложения с изкуствен интелект, някои даже безвъзмездни. С малко по-добрите в границите на 5 до 50 $ можеш да направиш deep fake видео, в което да поставиш каквито искаш думи в устата на известна персона или публицист. Множество такива заливат интернет пространството “, сподели Тулев.

Ловят ли се българските консуматори на въдицата на киберпрестъпниците

Измамните видеа могат да се разпознаят и по метода, по който са направени. 

„ Движенията, разминаванията в устните и в разнообразни думи демонстрират, че видеото е нагласено. Няма по какъв начин в емисия вести на bTV едно видео за тази апликация да бъде три минути. Целта е финансова машинация “, добави киберекспертът.

Въпросното видео към този момент не е налично онлайн.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР