Поредна идея на държавата за радикална промяна в училище претърпя

...
Поредна идея на държавата за радикална промяна в училище претърпя
Коментари Харесай

МОН отстъпи за училище през юли, но реже зимната ваканция

Поредна концепция на страната за радикална смяна в учебно заведение претърпя неуспех. Министерството на образованието и науката (МОН) се отхвърли от концепцията учениците да учат и през юли. В краойна сметка просветното ведомство отстъпи пред публичното неодобрение за удължение на втория период и орязване на лятната почивка. За сметка на това министерството реши да лиши учениците от дългата им междусрочна им зимна почивка.

Някой в МОН въпреки всичко се сети, че температурите през юли в действителност са високи, а учебните заведения не са климатизирани. За да го осъществят, би трябвало да се изръсят първо за климатици във всяка стая, което си е огромен бюджет, а настрана ще има и огромни разноски за ток.

Ресорният министър Красимир Вълчев изясни, че задачата на предлагането е било не повече учене за сметка на ваканцията, а по-балансирано систематизиране на ваканцията. Той обаче означи, че в гимназиалните класове удължаването на коледната и срочната почивка води до нахлуване в юли, което не е желателно. " Вероятно последните класове ще завършват образователната година на 30 юни ", добави Вълчев, представен от бТВ.

В отговор на въпрос министърът сподели, че отводът от съкращаване на лятната почивка евентуално ще бъде за сметка на трите дни сред 2 и 5 януари. Няма да я има двуседмичната зимна почивка, уточни той.

Щом е по този начин: Без зимна почивка

Предложението на ведомството беше образователната година да бъде със седмица по-дълга за децата от 1 до 11 клас. Учениците от 1 до 4 клас да приключат идната година на 7 юни, а не както до момента – на 30 май. За децата сред 5 и 7 клас краят на образователната година да бъде на 22 юни, а сред 8 и 11 клас - при започване на юли.

Целта беше да се уеднакви образователната година у нас с тази в Европейски Съюз, като също така ваканциите на децата щяха да бъдат удължени.

Предложението срещна смесени реакции от страна на родителите (някои от които са на мнение, че лятната почивка е прекомерно дълга и децата не помнят наученото) и мощен отпор от страна на учителите.

" Психолозите споделят, че такава смяна на образователното време със редуциране на ваканции основава огромен проблеми от позиция на пренастройване на организма ", сподели по бТВ ръководителят на учителския профсъюз Янка Такева.

Предучилищна още на 4 години

" Задължителната предучилищна възраст би трябвало да бъде разширена и за децата на 4 години ", съобщи просветният министър. По думите му децата, които са били в детска градина и по-късно се минали през предучилищната подготовка, по-лесно се задържат в системата.

Той изясни, че дребните, които не са обхванати в детска градини и чийто майчин език не е български, най-често отпадат от учебно заведение. Според него те имат проблеми в учебното заведение и отпадат в прогимназиалния стадий. " Преди да постъпят в учебно заведение, те към този момент имат насъбран подобен недостиг и преподавателите мъчно ги " избутват” до 5-6 клас, след което отпадат ", добави министърът.

Вълчев бе безапелационен, че той и екипйт му не отстъпват от концепцията за въвеждане на " уседналост " за първокласниците като мярка против злоупотребите.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР