Поредна акция за освобождаване на Чепинска река от хорски боклук

...
Поредна акция за освобождаване на Чепинска река от хорски боклук
Коментари Харесай

Доброволци събраха 60 чувала боклук от Чепинска река

Поредна акция за освобождение на Чепинска река от хорски отпадък организираха доброволци от „ Байкария “ в почивните дни. 19 души съумяха да съберат 60 чувала боклуци. Удовлетворени са, само че ненапълно, тъй като знаят, че екопроблемът няма да се реши, до момента в който други го „ замитат под килима “.

Доброволческата група е насочила напъните си към сектори на Чепинска река над Велинград - сред местностите Дългия мост и Софандере, Софандере и Крива река, Софандере и Равната река (Аландере), където са част от огромните притоци. Сред находките им са боклуци от хетерогенен темперамент - гуми, черги, цървули, автомобилни елементи, в това число нагревател, радиокасетофон. Акцията е осъществена с поддръжката на Държавно ловно стопанство „ Чепино “, откъдето са обезпечили помощници и високопроходими коли. Планирани са още такива акции през август, септември и октомври, заяви един от основните основатели - Васил Тодев.

Той обаче с мъка отбелязва, че казусът с многото нерегламентирани сметища в Родопите не се взема решение и не се обрисува да се реши единствено с периодически почиствания. Докато двете общини, на чиито територии се хвърля безсистемно отпадък в природата - Велинград и Ракитово, не се заемат съществено с нещата, те ще останат такива, каквито са били до момента.

Природолюбителят още веднъж напомня, че най-голямата спънка се оказва несъответстващото сметосъбиране. В доста обитаеми места контейнерите са незадоволителни, по тази причина и към тях постоянно се събират камари отпадъци, които ветровете отнасят в реките. По-сериозни ограничения са нужни и против навика на хората да изсипват отпадъците си където им падне. За момента обаче общините не вършат задоволително по въпроса.

Преди време Община Велинград и „ Байкария “ образуваха гражданска организация, на която се залагаха очаквания да откри съществено решение за нерегламентираните сметища. Скоро по-късно обаче сред кметството и сдружението настъпи раздор поради разнообразни визии. Екоактивистите са упорствали отпадъците да се почистват, до момента в който от Общината са предпочели да запръстяват нечистите места, само че боклуците остават в природата, въпреки да не се виждат. Така обаче даже да се провеждат доброволчески групи, те доста по-трудно могат да освободят такива сектори от боклука. А „ замитането под килима “ никога няма да реши казуса.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР