Поредица от земетресения разтърси централната част на Япония в понеделник,

...
Поредица от земетресения разтърси централната част на Япония в понеделник,
Коментари Харесай

Всяка минута е от значение. Япония обяви опасност от цунами след поредица от силни земетресения

Поредица от трусове раздруса централната част на Япония в понеделник, съобщи Асошиейтед прес. Световните организации оповестиха за пожар, провокиран в японската префектура Ишикава , и за затрупани под руините хора. В отговор Япония издаде предизвестия за талази цунами и подреди евакуация.

Новината идва в първия ден от новата 2024 година и близо 13 години откакто земетресение с магнитуд 9 по скалата на Рихтер удари Япония. То беше последвано от цунами и нуклеарна рецесия след повреда в атомната централа във Фукушима . Трагедията от 2011 година докара до повече от 20 000 жертви.

В понеделник Японската метеорологична организация заяви за над 12 трусове край крайбрежията на префектурата Ишикава малко след 16 часа локално време. Един от трусовете е с прелиминарен магнитуд 7,6 по Рихтер.
 След земетресението в японската префектура Ишикава, 1 януари 2024 година
За момента няма информация за смъртни случаи. Има разрушени жилищни здания и развалени пътища, а военнослужещи в японската войска са изпратени да оказват помощ в избавителните интервенции.

Метеорологичната организация издаде предизвестия за цунами с височина до 5 метра в префектурите Ишикава, Ниигата и Тояма и съобщи, че през идващите дни може да има още мощни трусове.

Това са първите съществени предизвестия от този вид след събитията от 2011 година

Говорителят на японското държавно управление Йошимаса Хаяши прикани хората в крайбрежните региони да вземат ограничения за сигурност и да се придвижат към по-високи места.

„ Всяка минута е от голяма важност. Моля, неотложно се евакуирайте в безвреден регион “, сподели Хаяши.

Българското Министерство на външните работи предложи на българите, които се намират в Япония или възнамеряват пътешестване до такава степен, да съблюдават насоките на локалните управляващи.

Предупреждения за цунами бяха издадени и за елементи от Северна Корея и Русия .

Япония е извънредно застрашена от трусове страна. Земетресението през 2011 година беше регистрирано като най-тежкото в историята на страната и четвъртото най-силно в историята на планетата след началото на процеса по регистрация на земните земетресения през 1900 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР