Пореден български парадокс - криза е, много фирми закъсват без

...
Пореден български парадокс - криза е, много фирми закъсват без
Коментари Харесай

Милионите, предназначени за подпомагане на бизнеса, стигат трудно до нуждаещите се

Пореден български абсурд - рецесия е, доста компании закъсват без клиенти и без доходи, а в това време милионите, предопределени да подкрепят бизнеса, постепенно и мъчно стигат до нуждаещите се ,.
Такъв е казусът и с една от многото ограничения за поддръжка със средства от Оперативната стратегия " Иновации и конкурентоспособност " (ОПИК) - ваучерна скица, посредством която дребни и междинни предприятия от сферата на производството могат да си поръчат изработката на уебсайт, мобилно приложение или онлайн магазин, правене на маркетингово изследване, програмен продукт за отбрана против хакери и други.
 Три пъти повече ваучери за обществено слаби дава тази година Гърция Три пъти повече ваучери за обществено слаби дава тази година Гърция
Гръцкото обществено министерство отпуска 30 милиона евро за ваучери за безвъзмездна отмора за 533 хиляди работещи или безработни лица с нис...
За тези ваучери се приказва от години. Сега концепцията е предлагана като антикризисна мясра, а общият размер на средствата е близо 9,8 млн. лв.. Самите ваучери са два типа - за 5000 лв. (без ДДС) и за 20 000 лв.. Вторият тип са за по-сложни действия (оптимизация на индустриални, управнически, логистични процеси, цифров маркетинг, блокчейн и други). Кандидатстващите за ваучери получиха лист с към 300 компании, които са се потвърдили в областта на " Информационни и информационни технологии ", от който да си изберат снабдител на съответната услуга. В края на декември предходната година, Министерството на стопанската система (МИ) регистрира, че 356 дребни и междинни компании са получили ваучери за IT услуги за 6,1 млн. лв. .
Защо бюджетът не е привършен и цели 3 000 000 лв. стоят неусвоени? Отговорът е, че цялата процедура е тромава, обрасла с администрация и мощно затруднява претендентите. Днес Агенцията за дребни и междинни предприятия, която е админ на ваучерната помощ, прави две събития - обществена среща (онлайн) и уебинар, с които да популяризира схемата и в същото време да даде уточнения на компаниите от ИКТ бранша , извършващи услугите, заплащани с ваучерите. От оповестената стратегия на уебинара се схваща, че лектори от организацията ще срещнат участниците със " характерните условия " за дейностите и за докладите, които би трябвало да показват - механически и финансови, а също така, ще дадат упътвания по какъв начин се оформят настояванията за заплащане.
Явно бизнесът много се затруднява с недотам ясните условия и с бюрократичните стъпки, които би трябвало да извърви по тази мярка. Вероятно е малко компании да са поискали ваучери, тъй като схемата за подкрепяне не получи сериозна прокламация, разяснява изданието. Възможно е и критериите за подкрепяне да са сложни за покриване. Има и друго - в тежките месеци на Коронавирус рецесията и битка за оцеляване компаниите, изключително по-малките, се нуждаят на първо място от свежи пари, а не от ваучери, с които да платят на някой ай ти експерт да им направи уеб страница или на някоя маркетингова организация да им изготви разбор на пазара.
Освен това, при " ластичнатата " тактичност на държавното управление за битка с ковид - " затваряме - отваряме - затваряме - сдобиването с нов уебсайт е последна грижа на засегнатите директно или индиректно от локдауните предприятия. Целта на ваучерната скица е да поддържа дигитализацията на българските предприятия , като улесни достъпа им до цифрово ноу-хау и технологии, като в същото време с това, им помогне в превъзмогването на икономическите от пандемията COVID-19 и насърчи основаването на нови бизнес партньорства сред секторите на ИКТ и производството, изясняват от икономическото министерство.
 Туристическите ваучери са на път да скарат съдружните сътрудници Туристическите ваучери са на път да скарат съдружните сътрудници
Сериозно напрежение назрява в редиците на ръководещата коалиция, съобщи БГНЕС. Причината – депутатите на ГЕРБ от Комисията по...
Медията изяснява и защо могат да се употребяват.
Ваучери вид I - 6000 лв. с Данък добавена стойност : фирмени уебсайтове; фирмени уеб страници за електронна търговия; опростени мобилни/таблет приложения за електронна търговия и/или ИКТ бизнес решения; решения и платформи за електронна търговия, основани на ИКТ бизнес решения.
Ваучери вид II – 24 000 лeва с Данък добавена стойност : услуги, основани на VR технологии, отразяващи активността на компанията и качване в интернет, в това число добавена реалност; софтуерни разработки и внедряване на VR технологии в индустриалния сектор; издаване на неповторими идентификационни номера за артикули на компанията с признание в цялостен свят; обезпечаване на достъп до електронна платформа за въвеждане на продуктова информация; софтуерни решения, ориентирани към усъвършенстване и следене на управнически процеси; софтуерни решения, ориентирани към усъвършенстване и следене на индустриални процеси; софтуерни решения, ориентирани към усъвършенстване и следене на логистични процеси; обезпечаване на кибер и осведомителна сигурност на артикули посредством използване на blockchain технология и доставяни ledger-технологии; обезпечаване на кибер и осведомителна сигурност на процеси посредством използване на blockchain технология и доставяни ledger-технологии, в това число процеси, свързани с доставката на първични материали и/или индустриални процеси и/или логистични процеси по дистрибутирането на стоката/услугата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР