Пореден абсурд с ТЕЛК-комисия в Благоевград. Възрастна и неподвижна жена

...
Пореден абсурд с ТЕЛК-комисия в Благоевград. Възрастна и неподвижна жена
Коментари Харесай

Неподвижна жена издъхна преди да дочака домашно посещение от ТЕЛК

Пореден парадокс с ТЕЛК-комисия в Благоевград. Възрастна и неподвижна жена с близо 80% неработоспособност, 9 месеца чака домашно посещаване от специалистите на комисията. Но не го дочаква.
Грижите за дома на майка му са единствено дребна част от отговорностите на Георги Манзуров. Възрастната жена е умряла на 87 години. Тежката последователност на здравето й стартира още през 1981 година, когато е освидетелствана със 77,95% неработоспособност. През 2018-а положението й се утежнява и синът й желае преоценка, с цел да може с по-високия % да аплайват и за целодневна асистентска грижа. Възрастната жена е имала съществени проблеми със ставите, заболявания на сърцето, диабет.
Синът й споделя, че са поискали визитата да бъде в дома им. И по този начин стартира лутането. От разлепените указания в ТЕЛК - Благоевград Георги схванал какви документи би трябвало да подготви за преосвидетелстване. Направил го през май предходната година. Взел и направлението, с което се желае домашно посещаване, както и телефон, на който да се посочи датата. От ТЕЛК призовали старата жена да се яви персонално. Тя не го направила и едвам по този начин станало ясно, че трябват още документи.
„ На мен ми беше обяснено и аз знам доста добре, че трябваше да внеса в допълнение и фотоси, и обзор от кардиолог, това ми беше ясно. Аз желаех да го направя, когато се посочи домашното посещаване, тъй като на мен ми беше казано, че документите важат шест месеца”, сподели още Георги.
Така той стартира да се жалва публично. През януари тази година в отговор от многопрофилната болница в Благоевград му изясняват, че умозаключение за положението на майка му можело да се направи и без посещаване на място, а единствено по документи. Но тогава за него към този момент е късно.
„ Майка ми към този момент беше тотално на легло, тъй че избрах тя да бъде спокойна тук, в сравнение с да взема да я разигравам за фотоси и надлежно за прегледи при кардиолози”, добави Георги Манзуров.
Проблемът с домашните визити ръководителят на ТЕЛК - Благоевград изяснява с високото натоварване. Д-р Олег Кашукеев счита, че има пропуски и в диагнозите от документите, които са получени. В едно обаче лекарят и синът на умрялата пациентка са единни – проблеми в ТЕЛК има.
Отговор на жалбата за неполучената си помощ Георги не чака. За него казусът е завършен, тъй като майка му е умряла. Юридически казусът също е завършен, тъй като умрелият пациент няма потребност от помощник.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР