Поразителната фасада на Националния музей на Катар в столицата Доха

...
Поразителната фасада на Националния музей на Катар в столицата Доха
Коментари Харесай

„Ела в…“ Националния музей на Катар

Поразителната фасада на Националния музей на Катар в столицата Доха е планиран от преплетени конзолни дискове, които основават кухини, с цел да предпазят посетителите от пустинната горещина. Музеят обгръща 112 хиляди квадратни метра и е планиран от носителя на премията Прицкер архитектът Жан Нувел. Големите преплитащи се дискове с разнообразни диаметри и извивки, обкръжават реставрирания исторически замък на шейх Абдула бин Джасим Ал-Тани, наследник на създателя на актуален Катар. Мястото е било седалище на държавното управление в продължение на 25 години.

Архитектът Жан Нувел черпи ентусиазъм от пустинната роза, сходно на цвете образувание, което се среща естествено в региона на Персийския залив, когато минералите кристализират в ронливата почва тъкмо под повърхността на плитък солен басейн. По този метод музеят пресъздава естествено срещащите се минерални кристални формирания, известни като „ пустинна роза “. Тя се среща единствено в сухите крайбрежни региони, а структурата й се получава посредством взаимоотношението напразно, морските пръски и пясъка в продължение на хилядолетия. Формата на пустинна роза припомня за културата и климата на Катар. 

Националният музей на Катар е дом на археологически и исторически обекти, ръкописи, фотоси, бижута и костюми. Чрез тях оживява историята освен на Катар, само че и на района. Комплексът включва непрекъснати и краткотрайни галерии, публика с 220 места, две кафенета, ресторант, магазин за сувенири, обособени уреди за учебни групи и лаборатории.

 

Вижте още във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР