Поразеното при атентата брюкселско летище Белгиецът от марокански произход Усама

...
Поразеното при атентата брюкселско летище Белгиецът от марокански произход Усама
Коментари Харесай

Мозъкът на атентатите в Брюксел и Париж може да е бил свързан с белгийските служби


Поразеното при атентата брюкселско летище

Белгиецът от марокански генезис Усама Атар, прочут и с партизанското си име Абу Ахмад, избран като най-вероятния началник на атентатите в Брюксел и Париж, може да е бил обвързван с белгийските служби. Това умозаключение вършат белгийски медии въз основа на признатия от Федералния парламент финален отчет за терористичните набези в белгийската столица предходната година, съобщи Българска телеграфна агенция от Брюксел в петък.

Медиите означават, че отчетът не дава изясненост за какво белгийското министерство на външните работи е работило за освобождението на Атар от затвор в Ирак. Белгийското контраразузнаване не е дало отговор на въпросите на следствената парламентарна комисия, свързани с връзките с Атар.

Според следствието Атар наподобява е джихадистът, направлявал терористите от регион на границата сред Сирия и Ирак. Името му се загатва в показанията на всички хванати до момента живи джихадисти, съпричастни към двата атентата.

Миналата година се появиха медийни известия, че белгийското външно министерство е издействало през 2012 година освобождението на Атар, откакто през 2005 година той е бил наказан на пожизнен затвор в Ирак на първа инстанция, а след намесата на министерството присъдата му била понижена на 10 години.

След като фамилията му почнало акция в Белгия за връщането му в Европа, подкрепена и от интернационалната правозащитна организация " Амнести интернешънъл ", министерството издействало екстрадиция.

Няколко белгийски депутати подели акция за връщането на Атар, оправдана със болестта му от рак. Същевременно представители на Червения кръст, посетили пандизчията, предизвестили, че той страда единствено от язва.

Накрая Атар дошъл в Белгия през 2012 година, а месеци по-късно се върнал в Сирия, където поел водеща роля в редиците на " Ислямска страна ". Атар бе разгласен в края на предходната година за търсене, само че до през днешния ден остава в неопределеност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР