Поражението на руската армия в североизточния регион около Харков създава

...
Поражението на руската армия в североизточния регион около Харков създава
Коментари Харесай

Проблемите на Путин не са само на бойното поле*

Поражението на съветската войска в североизточния район към Харков основава на президента Владимир Путин големи главоболия – както политически, по този начин и военни.

Усилията на Кремъл да сътвори ослепителен агитационен роман за войната в Украйна станаха на пух и прахуляк, откакто лоялни до неотдавна публицисти, блогъри и даже политици стартират да задават неуместни въпроси за провалите на фронтовата линия.

Засега техният яд е ориентиран към висшето военно командване на Русия, само че Путин би трябвало да работи внимателно пред надигащото се неодобрение. Ако не реагира против командирите, политическият напън върху автократичния му режим ще се ускори.

Авторитарният водач на съветската Чеченска република Рамзан Кадиров упрекна военното командване в „ неточности “ в региона на Харков, където съветските войски бяха небрежно изтеглени от стратегически значимите градове Изюм и Купянск – главен железопътен възел покрай границата с Русия. „ Ако през днешния ден или на следващия ден няма промени в тактиката за осъществяване на специфичната военна интервенция, ще би трябвало да отида при управлението на Министерството на защитата, при управлението на страната, с цел да обясня действителната обстановка на място “, гласи изказването му Telegram.

Войниците на Кадиров имат неприятна известност – изключително след военните закононарушения в Буча и нагласените клипове в TikTok за да разпространяват героизма им, само че пък чеченският водач е предан на Путин и е потвърдил готовността си да се ангажира с войната. Именно от тази в този момент той подлага на критика Кремъл, само че надалеч не е единствен.

Сергей Марков, непосредствен до властта политически анализатор и някогашен парламентарист от ръководещата президентска партия „ Единна Русия ”, подлага на критика тържествата по случай годишнината на Москва в събота, по време на които Путин откри ново гигантско виенско колело (донякъде сюрреалистично) преди вечерната заря, тъкмо както новините за украински успехите се разпространяваха като фойерверки. „ Честванията в този момент наподобяват като политическа неточност. Еквивалент на „ гуляй по време на чума ”. Ясно е, че те [властите в Москва] не желаеха да ги анулират, с цел да не всяват суматоха. Но присъединяване на президента още повече приказва за объркването на управляващите “, допусна политикът, който в предходни години пламенно поддържаше сепаратисткото придвижване в източния Донбас на Украйна.

Марков обаче е уверен, че фойерверките в Москва „ в трагичния ден на тежко военно проваляне за Русия “ е трябвало да бъдат анулирани от управляващите, акцентирайки допустима щета за репутацията на Путин в очите на неговия електорат. „ Правителството не би трябвало да чества, когато хората скърбят “, предпазлизо се причисли към рецензиите за празника Сергей Миронов, водач на партията " Справедлива Русия ", която поддържа Кремъл.

Той прикани Москва „ да отсрочи ” фойерверките „ до успеха ” над Украйна. „ Това ще бъде почитание към тези, които в този ден с оръжие в ръце, рискувайки живота си, пазят цяла Русия, всички нейни поданици на хиляди километри от домовете си ”, акцентира политикът.

Междувременно гневът на доста съветски военни блогъри беше ориентиран против тромавата осведомителна тактичност на Руското министерство на защитата, не разяснява обстановката в Харковска област през първите дни на контранастъплението на Украйна.

Блогърите също остро подлагаха на критика съветските управляващи за неспособността им да обезпечат вярното евакуиране от региона на Харков на тези поданици, които поддържаха съветската окупация и желаеха да изоставен района преди бързото нахлуване на украинските войски.

Алексей Чадаев – публицист, политолог и публичен активист, също предан към Кремъл, счита, че съветската войска „ като цяло, като конструкция, в настоящия си тип – меко казано – е лимитирано пригодна за модерна война “.

„ Основните дефекти се крият не в способността за събиране на жива мощ, доставки, оръжия и даже не в ръководството като такова, а в равнището на стратегическо мислене, качеството на схващане на ритъма и логиката на борбата “, разяснява той отстъплението на Русия. Според него последното проваляне на съветските войски „ от ден на ден и повече припомня “ за злополуката, пред която Червената войска на Съветския съюз е изправена на съвсем същата територия през Втората международна война. Именно тук германците стартират интервенция Фредерикус (битката за Харков през 1942 година – бел.р.), нанасяйки тежък удар на Съветската войска, която е обкръжена и губи дава четвърт милион убити и ранени. „ Или се бием, или се предаваме, няма трети вид. Така че дано решим. Но в случай че питате мен, аз съм за борбата “, безапелационен е Чадаев.

* Автор на този текст, който POLITICO разгласява през днешния ден, e Сергей Кузнецов.

Превод и редакция Светлана Тодорова-Ваташка
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР