Поради по-пряко релевантни за нас развития, вчера една много важна

...
Поради по-пряко релевантни за нас развития, вчера една много важна
Коментари Харесай

ЕС спира фондовете на Унгария, тя може да го напусне

" Поради по-пряко съответстващи за нас развития, през вчерашния ден една доста значима вест за цялостен Европейски Съюз остана под радара.

Европейската комисия е задействала европроцедура против Унгария , която може да докара до прекъсването на еврофондовете за нея. Такава процедура, заради нарушавания на стандартите на Европейски Съюз за господство на правото (според обвиняванията на ЕК), се задейства за пръв път в историята.

Последствията от това деяние не би трябвало да се подценяват. Тази процедура може да докара до възможното излизане на Унгария от Европейски Съюз. Партията на Орбан реализира съкрушителна победа на изборите преди месец и има нужното болшинство в унгарския парламент, с цел да утвърди сходна стъпка.

До момента еврофондовете са в общи линии единственото нещо, което държи Унгария в съюза. Режимът на Орбан не вижда нито един различен аспект на Европейски Съюз като от изгода за своята страна. Очевидно отхвърля доста от полезностите на съюза, експлицитно отхвърля и еврото и по-дълбока икономическа интеграция.

През 2020 година Меркел даде гаранции на Унгария (и на Полша), че Германия не би подкрепила сходна процедура. Меркел обаче към този момент я няма, а партията ѝ претърпя тежка загуба на изборите предходната година. Новата власт в Берлин не е обвързана с никакви сходни обещания и изключително в сегашния политически подтекст надали Олаф Шолц ще бъде другар на Орбан. По-скоро тъкмо противоположното.

Домино резултатът от тази процедура може да е доста рисков и да докара до центробежни сили в централен и източен Европейски Съюз. Ако Унгария напусне, оставайки на процедура без никакви съдружници в своите спорове с Европейски Съюз по правни въпроси, Полша също ще стартира съществено да обмисля опцията.

Точно в този момент, в този геополитически подтекст, сходна процедура е много рискова за единството на Европейски Съюз. Някои може да кажат, че Орбан, бидейки прекомерно непосредствен с Путин даже в този момент, би трябвало да бъде осъден, само че подготвен ли е Европейски Съюз да понесе всички евентуални последици от това решение? ", пита топикономистът Георги Вулджев.

Снимка: БГНЕС

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР