Поради несъставомерност на деянието Софийска градска прокуратура отказа да образува

...
Поради несъставомерност на деянието Софийска градска прокуратура отказа да образува
Коментари Харесай

Прокуратурата отказа производство срещу Бойко Борисов за всяване на паника

Поради несъставомерност на действието Софийска градска прокуратура отхвърли да образува досъдебно произвеждане по сигнала на някогашния длъжностен министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров против Бойко Борисов за разпространение на подправена вест по отношение на използване на ваксини с изминал период на валидност.

Повод за сигнала са били следните изказвания на Бойко Борисов пред медии:

„ Днес какво направиха – ваксинират популацията с ваксини с изминал период на валидност – " Пфайзер ". До 30 септември им е срокът на валидност. Удължили го били, само че ролята на една ваксина е да бъде безвредна и да е ефикасна. “

По сигнала е била разпоредена незабавна инспекция, както и на още един сигнал, като те са приобщени към преписката на СГП.

Изразите на Бойко Борисов, представени нагоре, не съставляват по
съществото си заблуждаващи знаци за паника по смисъла на член 326, алинея 1 от Наказателен кодекс, оповестяват от прокуратурата.

Извода си СГП стимулира с настояща правосъдна процедура по сходни проблеми,

Според цитираната правосъдна процедура " знакът " за заплаха по смисъла на член
326, алинея 1 от Наказателен кодекс постоянно е еднопосочен и сочи за ясно дефинирана заплаха, би трябвало да е съответна, т. е. да съдържа изказвания за настъпили обстоятелства (за случили се в реалност събития, които са съществуващи и обективно проверени), а не съждения, оценки, субективни тълкувания и т. н.

Поради това СГП е приела, че цитираните изказвания, които са били
правилни, не са ориентирани към накърняване на откритите в Република България публичен ред и успокоение и заради това от справедлива страна тези изказвания не изпълват състава на закононарушението по член 326, алинея 1 от Наказателен кодекс.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР