Поради многото постъпили запитвания от наши читатели, в поредица материали

...
Поради многото постъпили запитвания от наши читатели, в поредица материали
Коментари Харесай

Ако Ви предстои пенсиониране, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО прочетете тези редове!

Поради многото постъпили запитвания от наши читатели, в поредност материали ще обърнем внимание на документите, които би трябвало да се показват в Национален осигурителен институт при пенсиониране. Започваме с най-общия случай – когато пенсионирането е за застрахователен стаж и възраст.

Основното в този случай е заявката за в началото пенсиониране. Това е така наречен форма УП-1, която е належащо да попълним, когато подаваме искане за разпределяне на пенсия. Това е пример, който е одобрен от шефа на Национален осигурителен институт. Разпространява се свободно (не е бланка под строга отчетност) по профилираните книжарници, а също по този начин може да се употребява електронният й вид, изтеглен от страницата на Национален осигурителен институт.


Към заявката за разпределяне на персонална пенсия за застрахователен стаж и възраст се показват:

Документи за застрахователен стаж, които са:

• трудова брошура,
осигурителна брошура,
• военно-отчетна брошура (за мъжете),
• акт за раждане на дете (деца в случай че майката е била неработеща по време на майчинството). – значимо е да се знае, че времето на майчинството се зачита за трудов стаж.
Важен документ е също Удостоверение УП-3.

Това е документът, който замества записа в трудовата брошура и се издава от осигурителите наложително, когато:

• стажът в трудовата брошура не е удостоверен,
• лицето е полагало труд в изискванията на първа или второкласен труд след 01.01.2003 година,
•осигуреното лице е работило при понижено работно време (прим. 4 часов работен ден)
•има часове ексклузивен труд след 01.01.2005 година
Представянето на УП-3 не е наложително, когато интервалите на работа в трудовата брошура са съответно завършени според условията на Наредбата и стажът е положен при изискванията на трета категория труд.
Удостоверение УП-2

Това е документът, който удостоверява получения застрахователен приход от претендент пенсионера за интервал от 3 поредни години, които лицето избира от 15-годишния интервал 01.01.1082 г.- 31.12.1996 година Осигурителният приход след 01.01.1997 година е наложителен и за него се изготвя УП-2 от 01.01.1997 година до датата на преустановяване на последния трудовия контракт. (Едно лице може да е работило на повече от едно място след 01.01.1997 година, което значи че от всички места – осигурители следва да се изготви УП-2 за съответния интервал на работа).
Задължително би трябвало да бъде показана и
• Заповед за преустановяване на трудовия контракт.

Единствено за пенсиите за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест, заявката за пенсия се свързва служебно от Търговско предприятие на Национален осигурителен институт с досието за трудова акцидент или професионална болест.

В идващия материал ще обърнем внимание на документите, нужни при разпределяне на наследствена пенсия./bgnow
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР