Поради големия интерес, изложбата на шаржове и карикатури на Борис

...
Поради големия интерес, изложбата на шаржове и карикатури на Борис
Коментари Харесай

Изложбата на шаржове и карикатури на Борис Димовски в Пловдив продължава до края на ноември

Поради огромния интерес, изложбата на шаржове и карикатури на Борис Димовски, експонирана в Къщата на Верен Стамболян (старата Къща на художниците, а през днешния ден – Постоянна експозиция на Димитър Киров) ще продължи до края на месеца.

Тя бе открита на 1 ноември във връзка Деня на националните будители. Всички творби са част от художествения фонд на Общински институт „ Старинен Пловдив “ и изобразяват  публични фигури, свързани с Пловдив и с културния живот на страната през 70-те години на XX век. По това време Кметът на Стария Пловдив Атанас Кръстев – Начо Културата кани Димовски да изрисува стени и тавани в знакови здания под тепетата. Покрай опазването на достоверния им тип Начо Културата е полагал грижи и за артистичната атмосфера в Стария град. Така Борис Димовски изографисва и тогавашния креативен Дом на архитектите, къщата на ръководство „ Стария Пловдив “, постройката – владеене на Министерството на външните работи и други.

До края на ноември, ОИ „ Старинен Пловдив “ и уредникът Ангелина Янакиева канят жителите на Пловдив и гостите на Стария град да посетят изложбата и да се допрян до творчеството на един от най-известните български карикатуристи от своето потомство, неведнъж награждаван за високи достижения в региона на карикатурата.

Борис Димовски е роден на 20 октомври 1925 година в село Яврово. Завършва Художествената академия в София като възпитаник на Илия Бешков. Работи като художник във вестниците „ Труд “ и „ Стършел “, редактор и художник е в Българската национална телевизия. Рисува онлайн в предаването „ Всяка неделя “. Съавтор на Радой Ралин в книгата „ Люти чушки “, която провокира скандал през 1968 година Димовски илюстрира над 200 книги за деца и възрастни, измежду които „ Моля заповядайте “ – епиграми от Радой Ралин (1966), „ Невчесани мисли “ от Станислав Йежи Лец (1968), „ Мигове в кибритена кутийка “ от Олга Кръстева (1970), „ Весели национални приказки “ (1974). Оформя театрални постановки като „ Импровизация “ от Валери Петров и Радой Ралин (1961), „ Божествена комедия “ от Исидор Щок (1967). Депутат е в 7-то Велико Народно заседание и в 36-то Народно заседание.  Умира на 26 март 2007 година

Къщата на Верен Стамболян в Стария град е на ул. „ Кирил Нектариев “ 15. Работно време от 09:00 до 17:30 ч., събота, неделя и понеделник – почивни дни.

Достъпът до изложбата е с вход свободен!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР