Поръчка за реставрация на Ески Джамия като недвижима културна ценност

...
Поръчка за реставрация на Ески Джамия като недвижима културна ценност
Коментари Харесай

Реставрират Ески Джамия в Дупница, ползвана като затвор, склад, игрален салон

Поръчка за реституция на Ески Джамия като недвижима културна полезност от локално значение разгласи кметът на Дупница инж. Методи Чимев.
Сега се афишира единствено първият стадий на обекта - цялостна замяна на покрива. Предвидена е промяна на 40% от керемидите с нови, напълно подменяне на подложката от хоросан и пълнители, която е компрометирана. Ще се отстрани замазката с теракол като архитектурният облик на постройката няма да бъде изменен.
Поръчката е на стойност 79 821 лева без Данък добавена стойност.
Джамията е ситуирана на остарелия градски площад – пазарището, и в предишното е била преобладаваща постройка със своя размер и извисяващо се минаре.
Сградата не е датирана тъкмо, само че съгласно експерти тя е един от редките представители на ранните джамии от 15-16 век. Носи белезите на преустройства от няколко стадия.
Минарето, построено евентуално през 17 век, е разрушено, без данни за възобновяване му.
" Недоказана остава и функционалността на дребната куполна постройка в югоизточния ъгъл, в началото без директна връзка с джамията. Тя е служела дълго време за караулно помещение, трафопост и други, при което са унищожени данни за достоверната ѝ функционалност. Издължените ѝ пропорции сочат, че тя е била строена за тюрбе-мавзолей. След Освобождението джамията е била употребена поредно като затвор, склад, игрален салон и други Днес постройката е благосъстоятелност на общината и се употребява като изложбена зала ", се сочи в обяснителната бележка, направена от арх. Йорданка Кандулкова.
За последно частична реституция и акомодация на постройката е бил осъществен през 60-те години на предишния век, когато били възобновени решетките вид „ слонско око “ на втория и третия ред прозорци, възобновена била също истинската подова настилка от шестоъгълни керамични плочи и покрива с керемиди, направени по достоверен пример.
На процедура първият стадий от реставрацията, която следва, включва покрив и корнизи.
Вторият стадий обаче ще е по-мащабен.
Той планува създаване на дренаж, възобновяване на каменните арки, гранитни колони, каменни бази и капители, каменните рамки към прозорците, възобновяване на фасадата, прозорците, стоманените решетки, вратите, мазилките, декоративното изписване, настилките.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР