Популярността на използването на биткойн постоянно нарастваКакто вече отбелязах, една

...
Популярността на използването на биткойн постоянно нарастваКакто вече отбелязах, една
Коментари Харесай

2. Биткойн и криптовалутите

Популярността на потреблението на биткойн непрекъснато нараства

Както към този момент означих, една основна разлика с обичайните пари е, че при биткойн паричното предложение се усилва съгласно избран логаритъм, като се планува достигането на 21 млн. през идващия век. Отвъд този предел основаването на в допълнение количество от тази валута се прекратява. При съществуващите национални пари няма горна граница за размера на паричното предложение. При лимитирано парично предложение и хипотетично повишаване на търсенето дълготрайната наклонност би била цената на биткойн да се усилва.

Динамика на цената на биткойн
 1819.indd  1819.indd  1819.indd
Исторически видяно цената на биткойн, изразена в щатски долари, е мощно променлива. Причините за това са свързани и с двете валути от двойката. От една страна търсенето на биткойни се въздейства от доверието и упованията за тази криптовалута, от опциите тя да се употребява за покупката на потребителски артикули и услуги и за погасяването на отговорности, от вероятността за надуване на балони и така нататък Аналогична е обстановката с американския $ – по принцип той се възприема като сигурна валута и съществуването на спешни събития по света води до повишаване на търсенето му. От друга страна поддържането на високи бюджетни дефицити и натрупването на държавен дълг, което води до хронични проблеми с признатите тавани на този индикатор, отслабват американския $ и ускоряват търсенето на други възможности, част от които са криптовалутите.

Един от епизодите, обвързван с дълготраен спад в доверието към биткойн е казусът с борсата Mt. Gox, който беше прегледан в миналата публикация, само че като цяло наклонността от началото на съществуването му е той да нараства по отношение на $. Цената за първи път надвишава $100 на 1 април 2013 година, а през ноември 2013 година тя към този момент е над $1000. След това тя трайно спада и се задържа под тази граница до 2 февруари 2017 година След това се следи бърз напредък. На 20 май е преминат прагът от $2000, на 11 юни цената към този момент надвишава $3000, а на 13 август надвишава $4000. Рекордно високата стойност от над $4950 е достигната на 1 септември, след което цената последователно стартира да спада. Същевременно развиването през 2017 година се случва през интервал на релативно положително положение на американската стопанска система, т.е. е повлияно в по-голяма степен от повишение на доверието в биткойн, а не толкоз от съмнение в $.

Разделянето на биткойн

През август се случи нещо нетипично както за историята на биткойн, по този начин и за актуалните пари като цяло. Валутата се раздели на две обособени, като главната цел е разширение на използването й. Едната от новите валути резервира наименованието биткойн, до момента в който различната е известна като Биткойн Кеш.

Използваната технология при биткойн има своите ограничавания. При междинен размер на трансакцията от 500 байта могат да се правят почти 3.3 преводи в секунда, до момента в който общоприетите финансови мрежи разрешават осъществяването на хиляди интервенции в секунда. Биткойн Кеш употребява доста по-големи блокове, които имат потенциал да обезпечат осъществяването на повече преводи за несъмнено време. Поддръжниците на концепцията за разделянето настояват, че плануваните промени в биткойн не са задоволителни, с цел да решат казуса с софтуерните ограничавания и заради това се постанова тази смяна.

Собствениците на биткойни преди разделянето се записват и в двете вериги. Тоест те стават притежатели и на същата сума в Биткойн Кеш. Цената на Биткойн Кеш се дефинира въз основата на търсенето на едната вариация по отношение на другата. Не всички тържища одобряват Биткойн Кеш, което съставлява спънка пред разпространяването на новата валута. Развитието досега демонстрира, че общата капитализация на биткойн се е повишила по отношение на началото на този развой, като към 7 септември доближава над 80 милиарда $, т.е. краткосрочният резултат наподобява позитивен. От друга страна увеличението на потенциала покачва условията към потребления хардуер, което може да способства за централизирането на контрола в няколко огромни играча.

Анализът на данните за цените на двата инструмента демонстрират, че сред тях e налице умерена позитивна корелация. Същевременно цената на биткойн е по-слабо волатилна, в сравнение с тази на Биткойн Кеш, което значи, че съгласно този индикатор към този момент рискът при първата валута е по-нисък. От друга страна през интервала 9 август до 7 септември темпът на напредък на цената на биткойн е 35%, до момента в който при Биткойн Кеш той е 115%.

Значими ли са криптовалутите?

Пазарната капитализация на криптовалутите към този момент надвишава 100 милиарда $. Особено бързо пазарът се уголемява през второто и третото тримесечие на 2017 година За съпоставяне пазарната капитализация на VISA, която е главен картов оператор, е почти 200 милиарда $, до момента в който на златото е към 7 трилиона $. Същевременно размерите на преводите и размерът на таксите доста нарастват. Алтернативните на биткойн валути също се развиват доста бързо. През първите две тримесечия на годината цените им се повишават приблизително с над 5% дневно.

Търговията с потребление на криптовалути уголемява обсега си географски, усилват се броят на тържищата и валутите, по отношение на които се котират криптовалутите. Корпорации, чиито бизнес по принцип не се преглежда като високотехнологичен, стартират да употребяват блокчейн в разнородни действия. Така за интервал от 6 тримесечия – от началото на 2016 година доникъде на 2017 година броят на преводите се усилва два пъти.

Популярността на потреблението на биткойн нараства. Свидетелство за това е междинният брой преводи дневно, който към този момент е на теоретичния предел след продължителна възходяща наклонност. Към края на второто тримесечие на 2017 година този брой е над 290 хиляди дневно. Подобно на това размерът на блока също доближава теоретичната граница. Подобно е развиването при останалите криптовалути, като най-бърза динамичност се записва при Ethereum. Тази валута изрично заема второ място по търсене и по осъществени размери преводи, което способства и за значителното повишение на пазарните котировки по отношение на обичайните валути.

Поради достигането на лимитите на блоковете таксите доближават рекордно високи нива, които към този момент надвишават $5 за трансакция. Само за 6 месеца междинната такса се покачва над 10 пъти. Подобно е развиването при останалите цифрови валути. Един от факторите за това е внезапното им повишаване, само че също така то е симптом за повишение на търсенето на такива услуги. В кратковременен интервал обаче това покачва относителните разноски за услугите по отношение на тези с потреблението на обичайните валути. Така при опазване на настоящата наклонност развиването би могло да се отклони от първичния план за ниски трансакционни разноски.

Алтернативата на биткойн?

Вече се обрисува и най-сериозният съперник на биткойн измежду криптовалутите – Ethereum. При нея правилото при основаването на спомагателни единици е подобен – още веднъж е належащо осъществяването на комплицирани калкулации. Цената на тази валута се развива динамично през 2017 година, като в някои моменти надвишава 300 $. На 16 юни пазарната капитализация доближава 34.4 милиарда $. Бързо нараства и броят преводи. Така през второто тримесечие на 2017 година той нараства с почти 165% по отношение на предходното тримесечие. Освен това на 11 юни 2017 година броят преводи доближава 240 хиляди, като през този ден Ethereum надминава даже биткойн (222 хил.).

През второто тримесечие на 2017 година, сходно на развиването при биткойн, внезапно се повишават таксите за услугите с Ethereum, като от 1 американски цент доближават до 22 цента на трансакция. Популярността на Ethereum се дължи главно на обстоятелството, че възвръщаемостта от покупката на валутата през интервала от първичното й основаване до края на юни 2017 година е над 95 000% съгласно данните в отчета Coindesk, State of Blockchain – Q2 2017. По този метод това е една от най-изгодните вложения за посочения интервал.

Криптовалутите към момента не извършват дейно функционалността средство за замяна, която в действителност отличава парите от останалите активи. Високата волатилност по отношение на съществуващите валути и неналичието на принадлежности за образуването на единна борсова цена ги вършат още една капиталова опция, която добавя, само че към този момент не може да замести актуалните пари.

Същевременно обаче технологиите, които се употребяват за заплащания с тези валути, биха могли да се приложат при останалите безналични заплащания, което да способства за намаление на трансакционните разноски. Друго приложение би могло да се откри при търговията с недвижими парцели, което още веднъж значително би намалило разноските за покупко-продажбите с тях. Като цяло се намират от ден на ден способи за използване на тези технологии в разнообразни по същина действия, което покачва смисъла им освен в региона на парите и банките, само че и в стопанската система като цяло.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР