Популярността на фрийрайд спортовете нараства драстично, в тях се включват

...
Популярността на фрийрайд спортовете нараства драстично, в тях се включват
Коментари Харесай

Фрийрайд - максимално удоволствие, но с добра екипировка и осъзнаване на рисковете

Популярността на фрийрайд спортовете нараства фрапантно, в тях се включват от ден на ден нови хора, заради което е нужна спомагателна работа в тази област на институциите и курортите, съобщи Момчил Панайотов - ръководител на Българската фрийрайд асоциация пред Радио София.

Карането отвън обработените писти изисква доста по-високо равнище на умения, на притежаване на техниката, тъй като дава доста повече провокации от чисто техническа позиция, акцентира Панайотов. Условията могат да се трансформират в границите на метри, заради което хората, които излизат отвън пистата, би трябвало да са доста опитни пистови скиори и да са в положение да надградят своята техника. Много значим детайл е и характерната екипировка, която постоянно се разграничава като характерности от тази за пистите. Има и цяла група от нови опасности при каране отвън пистите - опасности от контузии от рухвания, удари в камъни, в дървета и лавинната заплаха. Затова е и доста значимо тези опасности да бъдат осъзнавани от искащите да карат отвън пистата. Българската фрийрайд асоциация организира всяка година безвъзмездна лавинна лекция, която тази година ще се организира на 14 декември в Софийския университет. Лекцията се записва и може да бъде открита в ютюб канала на БАССЕС.

Момчил Панайотов обърна внимание, че в България към момента няма работа, която се занимава с правене на лавинни бюлетини, сходно на тези в Европа. Обичайният метод на деяние в Алпите, в Карпатите е хората първо да се срещнат с рекомендациите на специалистите и по отношение на това да съобразят своите дейности.

Зимните курорти би трябвало да имат ясна политика във връзка с фрийрайд спортовете, посочи Панайотов. Това включва сформиране на ясни карти и слагане на обозначения на рисковите зони. По думите му доста гости на курортите, изключително чужденците, въобще не са наясно какво има на 10 метра настрана от пистата. Необходими са също действителни дейности по повод оценката на риска от лавини. В редица курорти по света ски патрулите са ангажирани с даване на информация за лавинната заплаха. В Европа са развити и добре проведени фрийрайд зони наоколо до курортите.
   
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР