Попълването на повечето годишни данъчни декларации за доходите на хората

...
Попълването на повечето годишни данъчни декларации за доходите на хората
Коментари Харесай

От НАП съобщиха за големи промени, свързани с данъчните декларации, които ще улеснят милиони българи

Попълването на множеството годишни данъчни заявления за приходите на хората ще става автоматизирано от осведомителната система на Национална агенция за приходите от началото на 2020 година Хората, които сега имат приходи от цивилен контракти и възнаграждения, просто ще би трябвало да отворят онлайн към този момент попълнена от компютъра данъчна декларация и да се съгласят, че всичко в нея е тъкмо, написа " Труд ".

Ръчно ще се попълнят единствено някои странични приходи, които не са получени от шеф, като да вземем за пример от наеми, в случай че парцелът се дава на физическо лице. Ръчно ще се попълнят и данните за облекченията, само че единствено тези, които не са употребени посредством работодателя.

Всичко това ще стане допустимо откакто работодателите бъдат задължени да подават онлайн до Национална агенция за приходите информации освен за изплатените приходи, само че и за удържаните налози и осигуровки. Тези справкище би трябвало да се подават по-рано – до 28 февруари, с цел да може да бъдат обработени от Национална агенция за приходите и заредени в данъчните заявления. Наред с това е препоръчано да бъде продължен срокът за прилагане на отстъпката за онлайн подаване на данъчната декларация до 31 март. Тези промени са залегнали в промени в Закона за налозите върху приходите на физическите лица, които са пуснати от Министерството на финансите за публично разискване.

Те ще влязат в действие от 2020 година, само че ще бъдат гласувани от Народното събрание още в този момент, с цел да може бизнесът да се приготви. От 2020 година ще отпадне задължението към годишните данъчни заявления да се ползват информации от работодателите за получените приходи.

Освен това всеки, който има ПИК, ще може да направи информация на уеб страницата на Национална агенция за приходите за оповестените за него данни от работодателите, което ще улесни попълването на декларацията, даже когато човек желае да я подаде на хартия. Още от идната година обаче ще се промени срокът за подаване на годишните данъчни заявления на жителите – от 10 януари до 30 април, а не както до момента – още от 1 януари.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР