Попадали ли сте някога на черни, лепкави остатъци от ,

...
Попадали ли сте някога на черни, лепкави остатъци от ,
Коментари Харесай

И преди 5700 години са дъвчели дъвка

Попадали ли сте в миналото на черни, лепкави останки от, разтопени по тротоара? Ако е по този начин, знаете, че не се разтваря бързо, откакто напусне устата ви. Това, което може би не знаете, е, че дъвката може да пази проба от вашата заключена в нея в продължение на епохи!
Изследователи в Дания са разкрили антично парче „ дъвка “, към момента съдържащо цялостен човешки геном. Забележително е, че тази антична дъвка е дъвкана за последно преди 5700 години.
Археолозите я разкрили по време на разкопки на датския остров Лоланд през 2019 година Вкаменелостта наподобява е парче бреза, смолисто вещество, което идва по генезис от младо дърво.
Екип от университета в Копенхаген сполучливо извлякъл цялостната история на ДНК-то от тестът. До този пробив учените са възстановявали единствено антични геноми от човешки костни фрагменти.
„ Удивително е, че в този момент получаваме цялостен античен човешки геном от нещо друго от кост “, споделя доцент Ханес Шрьодер от Института „ Глобус “ в Копенхаген в университетско изказване.
Генетичните данни разкриват доста за дъвчещия, учените имат вяра, че даже знаят по какъв начин е изглеждала. Първо геномът разкрива, че този човек е бил жена, живееща по това време в централна Скандинавия. Авторите на проучването прибавят към генетичния профил на дамата, че тя е била част от група ловци-събирачи в този район. ДНК тестът също кара демонстрира, че тя е имала тъмна кожа, тъмна коса и сини очи.
 Какво ще се случи с организма ни, в случай че глътнем дъвка Какво ще се случи с организма ни, в случай че глътнем дъвка
Всички сме гълтали дъвка като дребни. Всички сме чували какви ли не изказвания по тематиката какво би се случило с тялото ни. Дали ще остан...
Резултатите също по този начин разкриват следи от растителна и животинска ДНК в смолата, по-специално следи от лешници и патици. Авторите на проучването прибавят, че това може да е било част от храната на този праисторически човек.
Заедно с ДНК-то на женската, откривателите също откриват бактерии и вируси в античната дъвка.
„ Запазването й е необикновено положително и успяхме да извлечем доста разнообразни бактериални типове, присъщи за оралния микробиом. Нашите предшественици са живели в друга среда и са имали друг метод на живот и хранене и по тази причина е забавно да разберем по какъв начин това се е отразявало на техния микробиом “, оповестява Шрьодер.
Учените споделят, че някои от тези гени може да са част от вируса Epstein-Barr, който може да аргументи инфекциозна мононуклеоза. Шрьодер прибавя, че „ дъвки “ като тази имат капацитет да разкрият по какъв начин човешките патогени са се развили през историята. Те също по този начин сочат по какъв начин човешкият микробиом се е трансформирал през последните няколко хиляди години.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР