Поп-Панайотовата къща във великотърновското село Арбанаси, която е частна собственост,

...
Поп-Панайотовата къща във великотърновското село Арбанаси, която е частна собственост,
Коментари Харесай

Поп-Панайотовата къща в Арбанаси ще бъде реставрирана в автентичния и вид

Поп-Панайотовата къща във великотърновското село Арбанаси, която е частна благосъстоятелност, ще бъде реставрирана в истинския си тип. Това бе доказано по време на работна среща, инициирана от кмета на Велико Търново Даниел Панов.

Градоначалникът подреди инспекция на придвижването по плана за реорганизация, който към този момент е координиран с Националния институт за недвижимо културно завещание и е утвърден от основния проектант на Община Велико Търново.

Старинната къща в с. Арбанаси е със статут на монумент на културата. Притежателите са британци, а желанието им е да създадат цялостна външна реституция по всички правила, както и вътрешна акомодация на недвижимата културна полезност. Това увери и техният български представител, участвал на работната среща.

Проектът за реституция бе показан от арх. Иван Чолаков, а в диалозите участваха основният проектант на старопрестолния град Николай Малаков, представителят на Министерството на културата арх. Милен Маринов, специалистът по културно завещание арх. Донка Колева, шефът на общинската дирекция „ Строителство и устройство на територията “ инж. Динко Кечев и негови сътрудници.

До началото на строителните действия къщата и зидовете й е бъдат сложени под необикновен контрол, а в Министерството на културата ще бъде показана настояща информация за положението на постройката и за проектираната реституция. Страховете, че ще има промени по типа на къщата, са изцяло неоснователни, увериха архитектите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР