Понятието джендър се употребява безпроблемно в продължение на няколко десетилетия,

...
Понятието джендър се употребява безпроблемно в продължение на няколко десетилетия,
Коментари Харесай

Светла Енчева по Дарик: Руска пропаганда и християнски фундаменталисти доведоха до истерия в понятието “джендър”

Понятието „ джендър ” се използва безпроблемно в продължение на няколко десетилетия, до момента в който преди 6-7 години не се появи нервността към него, а превръщането му в обидна подготовка е плод на целенасочена, добре проведена и координирана акция. Това сподели в изявление за Дарик Светла Енчева, социолог и публицист на свободна процедура, основател на уеб страницата. Защо се стигна до трансформацията на понятието „ джендър ” в обидна дума, има ли опозиция против това и по какъв начин тази смяна се отрази на работата на университетските среди и на неправителствените организации?

Енчева изясни, че понятието е обвързвано и с визиите за обществени връзки и обществени функции. В началото на 2019 година Светла основава уеб страницата gender.land, в който влага лични старания и време и го финансира сама. Постепенно в него стартират да пишат и посетител създатели, също безплатно. В началото е бил умислен като ориентиран най-вече към женска публика, само че се оказва, че той се чете и от мъже. Създава го поради нервността към Истанбулската спогодба и понятието джендър.

След време тя взема решение да подреди в речник главните понятия на Джендърландия, както неофициално назовава уеб страницата си.

Понятието „ джендър ” се употребява от дълго време, най-много от хората, занимаващи се с кандидатстване по планове, измежду които са и огромна част от неговите врагове, сподели още тя. По думите ѝ превръщането на понятието в обидна подготовка е плод на целенасочена акция, добре проведена и координирана по две линии. Едната е на съветската агитация, а другата – на християнски фундаменталисти. А напрежението към понятието оказа своето въздействие върху университетските среди

Подобно самоцензуриране се следи и измежду неправителствения бранш, както и в речта изобщо, добави Светла Енчева.

Според нея популизмът в политиката и в медиите играе значима роля за смяната в наличието на понятието. Хората попиват посланията, идващи от общественото пространство. Част от учените се пробват да дават отпор на тази промяна, само че няма особена чуваемост на нещата, които те споделят, а също така доста от учените избират да мълчат, с цел да си запазят работата, добави тя.

Друг проблем, който вижда Светла Енчева, е, че немалка част от медиите обезсмислят експертността, канейки хора, които се изричат по всевъзможни тематики.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР