Понякога в натоварения ден всичко ни идва в повече и

...
Понякога в натоварения ден всичко ни идва в повече и
Коментари Харесай

Микродремките - как спим по няколко секунди, без дори да разбираме

Понякога в натоварения ден всичко ни идва допълнително и единственото, което желаеме, е една къса сънливост, с цел да заредим батериите. Е, в доста случаи това не е допустимо. Но, става известно, организмът ни има своите способи за възобновяване, против които не можем да се противим.
 Ползите от дневна сънливост за здравето на мозъка ни
Голямата изгода от късата сънливост денем

Какво демонстрира ново проучване

Докато една елементарна сънливост продължава приблизително към половин час, учените откриват, че съществуват и т.нат, микродремки (или микросън), който е едвам няколко секунди. Точна дефиниция липсва, само че се приема, че това е положение, при което оставаме със затворени очи за повече от 15 секунди. 

Оказва се, че пингвините са царе на тези мини дремки. Изследователи даже организират с бозайниците, обитаващи остров Кинг Джордж в Антарктика и откриват, че за 10 дни те в никакъв случай не са спали повече от 34 секунди вкупом. Вместо това са имали повече от 10 хиляди микродремки, от време на време и по три-четири секунди.
 Снимка 480529

Това може да ни наподобява извънредно незадоволително, само че по този начин на пингвините си натрупват цели 11 часа сън на денонощие с по няколко секунди. Е, наподобява при тях този метод на отмора работи, само че едва ли същото може да се случи и при нас, хората. Най-вече като се има поради, че през по-голямата част от времето правим задания, които изискват цялото ни внимание, тъй като в противен случаи може да навредим на себе си или на други хора.

Микросънят, който за пръв път е разпознат като събитие през 2014 година, се наблюдава най-вече в обстановки, когато изпитваме досада или правим някаква монотонна активност. Всички познаваме това възприятие, в което клепачите ни натежават, очите ни се затварят и след няколко секунди се стряскаме и ги отваряме. 
 Снимка 651698

Колкото по-уморени сме, толкоз по-вероятно е да изпаднем в микросън. Затова той най-често се случва в часовете след обяд и по здрач. Но учени откриват, че даже са сме спали по шест часа на нощ в продължение на две седмици, още веднъж денем ще имаме толкоз микродремки, колкото и в случай че не сме спали цяла нощ. Но просто няма да осъзнаваме, че сме толкоз изтощени.

Освен това не всеки път може да разберем, че сме в микродрямка. С опити се потвърждава, че в случай че сме попаднали в това положение за по-малко от минута, само 15% го регистрират. Понякога може даже да сме задремали за 10-15 минути, без да го разберем. Да, това са същите тези хора, които незабавно заспиват пред телевизора и по-късно отхвърлят.
 Снимка 651696

По отношение на това, което се случва в мозъка, микросънят значително се характеризира с прекосяване от алфа към тета талази - типа талази в първия стадий на съня. Дотук толкоз сходно на естествения сън.

Но с извършен опит се установява увеличаване на интензивността във фронталния и теменния кортекс. И това се пояснява като несъзнателна реакция против унасянето, опит да не заспиш. Подобна активност не се следи при елементарната сънливост или по-дългия сън, когато мозъкът почива интензивно, изяснява BBC.
 Дрямка, сън и за какво от време на време се разсънваме раздразнителни след дремване
Защо се разсънваме ядосани след сънливост

И каква е тайната за ефикасна сънливост

При нас, хората, за разлика от пингвините, явно микродремките не са ефикасен заместител на пълноценния сън. Ако ни се случват прекомерно постоянно, това е явен знак, че очевидно се прекомерно изтощени и не спим задоволително. И това е нещо, на което би трябвало да обърнем сериозно внимание, тъй като може да има отрицателно въздействие върху редица аспекти от живота ни.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР