Понякога приключваме с яденето и имаме досадното усещане, че сме

...
Понякога приключваме с яденето и имаме досадното усещане, че сме
Коментари Харесай

Кога ядем повече от необходимото

Понякога завършваме с яденето и имаме досадното чувство, че сме прекалили. Друг път сякаш сме се нахранили задоволително, само че скоро огладняваме отново. Истината е, че има избрани привички, които ни карат да ядем повече, макар че не сме гладни.

Твърде бързо

Храненето прекомерно бързо ни кара да ядем повече, в сравнение с би трябвало. Причината е, че чувството за апетит е предизвикано от високите равнища на хормон, наименуван грелин . Този хормон възвръща естествените си равнища от 30 до 60 минути откакто стартираме да консумираме.

Ето за какво, когато ядем прекомерно бързо, не даваме на мозъка време да получи информацията, че сме се нахранили задоволително и по тази причина към момента се усещаме гладни.

 Снимка 338710

Твърде късно

Времето, в което избираме да ядем, въздейства върху това по какъв начин тялото ни метаболизира и употребява храната. Според другите хронобиологични изследвания най-хубавият вид е на обед преди 15:00 ч. и вечер преди 21:00 ч., написа Hola.


Също по този начин, в случай че оставим рационално време от два или три часа сред вечерята и времето за лягане, е по-лесно организма ни да преработи храната, която сме яли.

Твърде огромни чинии

Според изследване, извършено в Университета на Юта в Съединени американски щати, с цел да се реши несъответствието, което се случва сред момента, в който приключваме яденето и този, в който получаваме чувство за задоволеност, мозъкът ни търси да се хване за нещо, което да му подскаже, че би трябвало да спрем да ядем.

Като забележим празната паница, си мислим, че сме яли задоволително . Но това по-трудно се случва, в случай че използваме прекомерно огромни и цялостни чинии, в които сервираме храната.

 Снимка 387765

Прекалено доста рафинирани въглехидрати

Много храни работят насищащо по време на поглъщането им, само че скоро по-късно още веднъж провокират чувство за апетит. Това се случва със сладкиши, бял самун и тестени произведения - всички от тях артикули, които съдържат висока степен на въглехидрати и малко хранителни субстанции.

Причината е, че този вид рафинирани въглехидрати са виновни за повишаване на глюкозата в тялото ни. А тя отслабва със същата експедитивност, с която пораства, предизвиквайки още веднъж чувство за апетит.

Студените храни

Ако включим горещо ядене в менюто си или най-малко топло, повече сигнали за задоволеност ще отидат към мозъка ни, в сравнение с в случай че ядем единствено студени храни. Можем да стартираме храненето с чаша бульон, с цел да избегнем тъпченето.

Полезните мазнини

Не всички мазнини са идентични, а тези, които идват от ядки, зеленчуци, синя риба или зехтин са здравословни за нашето тяло и за сърдечносъдовата ни система.

 Снимка 311609

В допълнение, този вид мазнини усилват чувството за цялост. Ако диетата ни е прекомерно бедна на мазнини, ще се усещаме гладни по-често, а по този начин усилваме риска да ядем повече и да напълнеем.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР