Понякога може да настъпи нежелано рязко отслабване без диета или

...
Понякога може да настъпи нежелано рязко отслабване без диета или
Коментари Харесай

Рязко отслабване – Кога отслабването е притеснително?

Понякога може да настъпи нежелано внезапно намаляване без диета или физическа интензивност. Тази неволна загуба на тегло може да е симптом на главно здравословно положение. Лекар може да ви помогне да намерите верния вид за лекуване.

Необяснимата загуба на тегло се случва без целенасочена диета или нараснала физическа интензивност. Това може да се случи, когато имате невисок вкус или когато приемате нормалното количество калории. Във всеки случай нормално е причина за безпокойствие.

Наличието на внезапно намаляване може да бъде доста обезпокоително, изключително когато се губи доста количество тегло без ясно пояснение. Може да е евентуален знак за съществено заболяване, само че от време на време може да е толкоз нищожно, колкото стомашен вирус.

Неволната загуба на тегло е по-често срещана при хора с предшестващи медицински положения. Някои хора, които срещат този признак, може да имат разнообразни болести, в това число рак, СПИН или в случай че са в меланхолия.

Общата тенденция е да се консултирате с вашия доктор, в случай че сте претърпели забележителна загуба на тегло, възлизаща на повече от 5% от телесното ви тегло в границите на интервал от 6 до 12 месеца.

Какво предизвиква внезапно намаляване?

Неволната загуба на тегло постоянно се свързва с главно хронично заболяване. Въпреки това даже краткотрайни болести като грип или елементарна простуда могат да доведат до загуба на тегло заради коремен дискомфорт.

Депресия, диария, язви в устната празнина и вирусни инфекции (като елементарна настинка) постоянно способстват за неволната загуба на тегло, защото могат да повлияят на апетита.

По-рядко срещаните аргументи за неволна загуба на тегло включват положения като рак, хипертиреоидизъм (свръхактивна щитовидна жлеза), коремна зараза, гастроентерит, деменция, цьолиакия и ХИВ или СПИН.

Продължителните интервали на внезапно намаляване могат да доведат до недохранване, при което тялото не получава нужните хранителни субстанции. Това е изключително значимо за хора с храносмилателни разстройства като цьолиакия, което попречва усвояването на питателните субстанции в тялото.

Какви болести предизвикват необяснима загуба на тегло?

Не всяка загуба на тегло е тревожна, защото може да се случи след значими житейски събития или заради стрес. Въпреки това, необяснимо или внезапно намаляване може да е показателна за избрани медицински положения:

  • Загуба на мускули (мускулна атрофия): Това може да е резултат от безучастие, изключително при хора, които не спортуват или имат затънал метод на живот.
  • Хипертиреоидизъм: свръхактивната щитовидна жлеза води до нараснал метаболизъм и изгаряне на калории, даже при добър вкус.
  • Туберкулоза: Загубата на тегло и пониженият вкус са съществени признаци на туберкулоза, макар че аргументите не са изцяло изяснени.
  • Рак: необяснимата загуба на тегло може да е ранен симптом на рак заради инфектиране, загуба на мускули и нарушен вкус.
  • Болест на Адисън: Това рядко положение визира производството на хормони, което евентуално води до неприятен вкус.
  • Ревматоиден артрит: Възпалението, породено от ревматоиден артрит, може да форсира метаболизма и да способства за загуба на тегло.
  • Диабет вид 1: Недостигът на инсулин води до изгаряне на мазнини и мускули от тялото за сила, което води до внезапно намаляване.
  • Депресия: Това разстройство на настроението визира апетита и може да докара до загуба на тегло или нараснал вкус.
  • Възпалително заболяване на червата (IBD): Хроничното инфектиране нарушава хормоните на апетита, което води до понижен вкус.
  • Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ): Затрудненото дишане изгаря калории, което води до загуба на тегло в по-късните стадии.
  • Ендокардит: Възпалението на вътрешната обвивка на сърцето може да аргументи загуба на тегло и понижен вкус.
  • ХИВ: Напредналите форми на ХИВ и СПИН могат да причинят загуба на тегло заради хранителен недостиг и понижен вкус.
  • Застойна сърдечна непълнота: Гаденето, ранното чувство за цялост и нарасналият метаболизъм могат да доведат до загуба на тегло освен това положение.

Ако изпитвате необяснима загуба на тегло, значимо е да се консултирате със здравен експерт, с цел да идентифицирате главната причина и да получите уместно лекуване.

Други рискови фактори

Някои фактори, които могат да усилят вероятността от необяснима загуба на тегло, включват:

  • Възрастни хора: Изследванията демонстрират, че почти 15-20% от хората на възраст 65 и повече години изпитват необяснима загуба на тегло. Тютюнопушенето и по-голямото систематизиране на телесните мазнини също са свързани с това събитие при възрастните хора.
  • Деца и юноши: Някои рискови фактори при децата могат да допринесат за необяснима или неволна загуба на тегло, като живот в беднотия, провокации при кърмене, алергии към характерни приспособени млека и съществуване на хранителни разстройства. От решаващо значение е родителите да наблюдават тежестта на детето си, да потърсят насоки от педиатър и да реагират неотложно на всички терзания.

Какви са признаците на неволната загуба на тегло?

Симптомите на внезапно намаляване могат да варират според от главната причина. Някои хора може да виждат промени в това по какъв начин им стоят облеклата или формата на лицето им, до момента в който други може да не знаят, до момента в който не се претеглят.

Свързаната с заболяването неумишлена загуба на тегло може да бъде съпроводена от признаци като тресчица, загуба на вкус, коремен дискомфорт или болежка, диария или запек.

При деца неволната загуба на тегло може да бъде съпроводена от промени в апетита, раздразнителност към избрани храни, физически по-малък растеж (ако се случва за дълъг интервал от време), коремна болежка или тресчица.

Някои медикаменти също могат да доведат до неволна загуба на тегло като непряк резултат. Ако почувствате видимо внезапно намаляване, до момента в който приемате някакво лекарство, значимо е да се консултирате с Вашия доктор.

Как се диагностицира неволната загуба на тегло?

За да помогнете на Вашия доктор да диагностицира повода за неволната загуба на тегло, значимо е да следите по кое време е почнала загубата на тегло и всички други признаци, които сте изпитали през това време.

Рязкото намаляване може да бъде признак на разнообразни положения, тъй че Вашият доктор ще прегледа признаците и измененията в метода ви на живот, с цел да дефинира главната причина.

Вашият доктор може да ви зададе въпроси като:

  • Правили ли сте някакви промени в диетата си?
  • Наскоро боледували ли сте или сте пътували в чужбина?
  • Чувствате ли се по-малко енергични от нормално?
  • Имали ли сте храносмилателни проблеми като диария или запек?
  • Започнахте ли да приемате нови медикаменти?

Ако вашият доктор подозира, че вашата диета или храносмилателен проблем способстват за загубата на тегло, той може да извърши проби, които може да включват кръвен тест за инспекция на характерни равнища на витамини и минерали. Това ще помогне да се разпознават всички дефекти или анемия, породени от недостиг на желязо или витамин B.

Кръвните проби също могат да оказват помощ да се дефинира дали хормоналното положение е отговорно за неволната загуба на тегло.

Какви са опциите за лекуване на непреднамерено намаляване?

Ако имате хранителен недостиг, Вашият доктор може да предложи консултация с диетолог или сформиране на диетичен проект за справяне с недостига. В случаите, когато храносмилателно разстройство като възпалително заболяване на червата предизвиква недостига, може да е нужна профилирана диета по време на инфектиране и добавки без рецепта.

Ако хормонално разстройство е отговорно за неволната загуба на тегло, вашият доктор евентуално ще предпише подобаващи медикаменти.

За общи болести като грип, елементарна простуда или хранително отравяне, почивката в леглото, увеличеното количество течности и медикаментите за усмиряване на стомаха могат да оказват помощ за поправяне на неволната загуба на тегло. След като започнете да се чувствате по-добре, се предлага да се върнете към естествената си диета.

Ако вашият доктор подозира по-сериозно главно заболяване като рак, може да се извършат спомагателни проби за събиране на повече информация.

Заключение

Ако сте претърпели внезапно намаляване, без да сте опитвали да отслабнете, това не постоянно е причина за безпокойствие, само че може да значи главен медицински проблем.

За по-сигурно се консултирайте с Вашия доктор, в случай че загубата на тегло е забележителна или в случай че изпитвате други признаци дружно с нея.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР