Понякога изглежда, че задръстванията на пътя изникват буквално отникъде. Ако

...
Понякога изглежда, че задръстванията на пътя изникват буквално отникъде. Ако
Коментари Харесай

Защо се образуват задръстванията?


Понякога наподобява, че тапите на пътя изникват безусловно отникъде. Ако желаете да видите какъв брой елементарно може да се образува запушване даже в най-идеални условия, то можете да изучите идната симулация, където придвижването протича в действително време.

Симулацията можете да видите на уеб страницата traffic-simulation.de, където колите се движат в кръг, без кръстовища и светофари. Изглежда – идеални условия, само че не. Достатъчно е да погледате придвижването безусловно тридесет секунди и една от лентите наложително ще се задръсти.

Можете да променяте настройките, да вземем за пример плътността на автомобилния поток, ограничаването на скоростта или процентното количество товарни коли на шосето, и незабавно да видите по какъв начин тези параметри ще повлияят на образуването на задръстването.

Обикновено тапите се образуват заради изкуствени трудности на пътя – затваряне на една от лентите, кръстовища и светофари. Но постоянно тяхната причина се крие в нееднородността на трафика – когато лидерът внезапно забави, спре или се пробва да се престрои в друга лента.

Ако такава нееднородност е задоволително огромна, то тя започва верижна реакция, която бързо води до запушване.

Един от методите да се предотврати образуването на запушване може да е слагането на скоростни ограничавания. Когато всички коли се движат с идентична скорост, няма аргументи за закъснение или промяна на лентата, придвижването протича безпрепятствено.

За жал, както демонстрира симулацията, от време на време е задоволителен един водач със странни решения, с цел да се задръсти огромна част от шосето. Спасение няма нито в ширината на пътя, нито в броя на лентите. Достатъчно е да погледнете идната фотография с необикновено запушване на 50-лентово шосе в Китай.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР