Понижението на лихвите по кредитите през 2023 г. продължи и

...
Понижението на лихвите по кредитите през 2023 г. продължи и
Коментари Харесай

Как ще се отразят промените на лихвите върху цените на имотния пазар

Понижението на лихвите по заемите през 2023 година продължи и те доближиха равнища от 2.1% за клиенти с отличен финансов профил и равнища от 2.5% за клиенти със общоприет профил. През 2022 година и през 2021 година лихвите по ипотечните заеми бяха от порядъка на 2.9 – 3.15%. Обратно на упованията обаче Българска народна банка охлади кредитния взрив и наложи правила за свиване на лихвените процеси. Към януари месец на тази година банките смъкват процентите с 2.57. Известно е, че ипотечните заеми са в директна връзка и с имотния пазар. Ще имат ли отражение по-ниските лихви върху цените на парцелите у нас? Ще има ли повишаване на процентите още веднъж?  Това вълнува българският вложител, макар че от края на годината се стабилизира пазара за недвижими парцели в България и наклонността е цените да останат на това равнище.

Много са факторите, които въздействат на цените на парцелите. Сред тях преди всичко е периодическата инфлация, след това идва ред на конкуренцията и търсенето. Йордан Йорданов, ръководещ шеф на организацията за недвижими парцели “Нов дом 1 ”, обаче е безапелационен, че лихвите не са измежду факторите.  При вероятно нарастване няма да има паралелно повишаване на цените на имотния пазар. “Увеличение на лихвите, ние изобщо не чакаме, имайки поради увеличението на депозитната маса в банките би следвало даже да паднат още малко. Това е доста забавна дъвка за политици, анализатори и медии, която към сегашния миг не се покрива. ”, декларира Йорданов. Кредитите въздействат на пазара у нас, само че не толкоз, колкото в Западна Европа, това твърди специалистът. В началото на новата година се означиха най-ниските лихвени проценти до в този момент и след решението на Българска народна банка не се чака повишаване. В цялост с решението на националната банка, има и други фактори, очертаващи тази позитивна прогноза. След стабилизирането на инфлацията в Западна Европа също падат процентите и няма причина в България да се случат земетресения.

Преразгледаните прогнози евентуално ще покажат низходящ ход на инфлацията за тази година, което ще укрепи сигналите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) се доближава към намаление на лихвите отбелязва Дирк Шумахер, наблюдаващ на ЕЦБ, представен от Българска телеграфна агенция.

Предвид, че по-голямата част от българите разполагат със лично жилище разчитат на препродаване повече, в сравнение с кредитен поток. По данни на Българска народна банка темповете на жилищните заеми на годишен напредък към юни 2023 остават покрай регистрираните в края на миналата година, като възлизат на 18% (17.9% към декември 2022 г.). Това демонстрира, че макар повишението на цените на пазара по това време на предходната година няма нарастване на тегленето на заем. Според Йордан Йорданов към средата на 2023 година под 30%  от покупко-продажбите са подписани на база заем и над 70% от парцелите са закупени с персонални спестявания. Той добавя, че положението в столицата е малко по- друго в интерес на кредитните покупко-продажби. На имотния пазар в София 32-33 % от клиентите употребяват заем за покупка на парцел.

Стабилността на имотния пазар ще се резервира. Това са прогнозите за тази година и лихвените проценти няма да повлияят на цените т.е. и при нарастване, и при спад на процентите към този момент ще разчитаме на постоянни покупко-продажби. Въпреки това, купувачите би трябвало да бъдат добре осведомени и готови за пазара на парцели. Жизнено належащо е  инвеститорите  да прегледат разнообразните благоприятни условия за намиране на подобаващ парцел, като да вземем за пример да се извърнат към професионални организации за недвижими парцели, които имат богат опит и портфейл от сигурни обекти, с цел да намерят баланс при заплащането. Една от утвърдилите се организации за недвижими парцели в България е “Нов дом 1 ”, която работи на пазара на парцели от 12 години и предлага извънредно положителни предложения за жилища, къщи, вили, офиси, магазини, хотели, аграрни земи и други в цялата страна. “Нов дом 1 ” разполага с дипломиран екип от брокери, адвокати, оценители и консултанти, които могат да оказват помощ на купувачите да намерят парцела, който дава отговор на техните условия и бюджет.

Източник: 3CON
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР