Поне картофената криза като че ли е преодоляна, цените на

...
Поне картофената криза като че ли е преодоляна, цените на
Коментари Харесай

Ердоган води Турция към пропастта

Поне " картофената рецесия " сякаш е преодоляна, цените на картофите започнаха да падат. Доскоро един кг картофи струваше седем лири - четири пъти повече, в сравнение с предходната година. Лукът, доматите и други съществени хранителни артикули също нарастнаха.

Днес инфлацията дефинира делника на доста турци, тя се усеща на всички места: на пазара, на бензиностанцията, в наемите. " Всичко става все по-скъпо. Вече доста неща не мога да си разреша, за отмора въобще да не приказваме ", оплаква се клиентка на пазара в истанбулския квартал Шишли. Тук има всичко: артишоци, прясна мента, дини, грозде, смокини - все произвеждане на фермерите в покрайнината. Асортиментът е богат, само че цените непрекъснато се трансформират. " Много хранителни артикули в това време към този момент костват двойно повече. Правителството е отговорно, би трябвало най-сетне да вземе ограничения ", споделя един мъж от прилежащия щанд.
Лирата се срутва, рейтингът пада
Всъщност турската стопанска система означи растеж от 7,4% - по-висок, в сравнение с тоиз на китайската стопанска система. Само че в същото време дефицитът в платежния баланс се покачва, от началото на годината турската лира е изгубила над една пета от цената си по отношение на $ и еврото, а инфлацията доближи рекордно равнище, отбелязвайки 15%. Икономическото състояние е по-лошо, в сравнение с от много години насам. Наскоро рейтинговата организация " Фич " още веднъж намали кредитния рейтинг на Турция - от BB+ на BB, т.е. паралелно с Гватемала и Коста Рика.
Президентът Ердоган не се интересува от оценката на интернационалните рейтингови организации. След преизбирането му през юни той е по-силен след като и да било - той е по едно и също време държавен, партиен и държавен началник и дава обещание на страната си славно бъдеще. " Икономиката ни е на правилен път, всеки може да види по какъв начин влагаме ", цитира неотдавна думите му вестник " Хюриет ". Турция скоро щяла да е " една от десетте най-големи стопански сили в света ", съобщи Ердоган след клетвата си като президент на страната.
Ердоган и лихвите
Още по време на предизборната битка той съобщи, че паричната политика на Турция ще бъде следена отсега нататък още по-строго. Вложителите се опасяват най-много от това, че турската централна банка ще загуби независимостта си. Миналата седмица Ердоган издаде указ, който му разрешава еднолично да назначава шефа на банката, както и неговия заместител. " Централната банка от дълго време прави единствено това, което желае Ердоган, тъкмо както и всички други институции в тази страна. Нищо не се взема решение без неговото утвърждение ", акцентира икономистът Атила Йешлада. Ако банката беше към момента самостоятелна, щеше още преди четири години да вдигне лихвите, с цел да спре инфлацията, прибавя той.
Икономистите считат, че повишението на лихвения % е значима мярка за стабилизиране на валутата - единствено че съгласно личната икономическа доктрина на Ердоган по-високите лихви са " коренът на всяко зло " и заплашват икономическия напредък. Президентът непрекъснато упорства водещият лихвен % да не се покачва.
Зетят ще оправя ситуацията?
Склонността на Ердоган еднолично да взема всички решения внася дълбока неустановеност на пазарите. Доверието би трябвало да възвърне новият финансов министър и държавен ковчежник - 40-годишният Берат Албайрак, който е шурей на Ердоган. Той е следвал стопанска система в Истанбул и в Съединени американски щати, бил е енергиен министър в последния кабинет. Въпреки това е релативно некомпетентен политик, комуто Ердоган дава в този момент основна позиция. Главен консултант по икономическите въпроси до момента беше някогашният вицепремиер Мехмет Шимшек. Той минаваше за покровител на вложенията и за човек, който въпреки всичко дръзва да се опълчи на Ердоган.
Абайрак дава обещание бюджетна дисциплинираност, структурни промени, самостоятелност на централната банка и ограничения против инфлацията. " При естествени условия бих споделил: дайте му време да потвърди какво може ", споделя анализаторът Атила Йешлада. " Само че в този момент събитията са всичко друго, само че не и естествени. Във времена като сегашните имаме потребност от опитни водачи на кормилото. "
Според специалиста, през четвъртото тримесечие на 2018 стопанската система на Турция ще се свие, безработицата ще нарасне от 10 на 12 %, лирата ще продължи да се обезценява и доста междинни предприятия в енергийния бранш, търговията на дребно и строителството ще банкрутират. " Това няма да остане без последствия и за Европа, тъй като доста турски компании са мощно задлъжнели към европейските банки ", обобщава специалистът.
Източник: Дойче веле, създател: Юлия Хан (Истанбул)
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР