Поне 7 млн. броя хартиени бюлетини ще отпечата прогнозно БНБ

...
Поне 7 млн. броя хартиени бюлетини ще отпечата прогнозно БНБ
Коментари Харесай

Кандидат-депутат ще печата 7,4 млн. бюлетини за 5,5 млн. избиратели - червеният Кънев

Поне 7 млн. броя хартиени бюлетини ще отпечата планирано Българска народна банка и ще достави и 25 хиляди ролки със профилирана хартия за машините за вота на 2 април, сочи оповестената социална поръчка утвърдена от ЦИК, съобщи БНР.

Напомняме, че съгласно последното броене на Национален статистически институт от 2021 година популацията у нас е 6 518 789 души, а лицата под 18 година и някои други категории жители нямат право на глас, което прави действителни 5,5 млн. гласоподаватели. Освен това смесеният избор прави безусловно необикновено всичките тези гласоподаватели да изберат хартията пред машините.

Напомняме, че олигархът и безконечният народен представител от Българска социалистическа партия Петър Кънев , който води листата в Бургас на алените, посредством неговата фамилна печатница Демакс постоянно получава поръчките за отпечатването на бюлетините по всички типове избори. Именно неговите съпартийци в последното 48-о Народно събрание лавираха за връщането на хартиения избор и в действителност лобираха частни бизнес ползи. Още от 2021 година соцлидерът Корнелия Нинова упорства " да се премисли машинното гласоподаване ”.

Успоредно тя постоянно оправдава новите и все по-дълбоки изборни дъна на партията точно него, с което наскърбява гласоподавателите си - имайки поради, че те са механически необразовани. Затова по-рано Нинова към този момент предложи въвеждането на разбъркан избор – 50 на 50 на машина и с бюлетина, с цел да може " всеки жител да има право на избор ".

Истинската причина обаче се крие в чисто финансови ползи в Българска социалистическа партия, а точно постоянния лидер на партията в Бургас Кънев, който макар закона постоянно получава милионни поръчки за щемпел на бюлетини посредством Демакс. Къневата компания взема милиони за всеки избор от 2015 година насам без значение кой ръководи и каква е формата на гласоподаване.

Така да вземем за пример, макар, че в края на 2021 г.  единствено 1% от секциите в България гласоподаваха с хартия, на последния избор страната напечата 7 408 500 бюлетини за действителните 5,5 млн. гласоподаватели. 52,7% от тях напечата компанията на Кънев против близо 7 млн. лева

Новият-стар кандидат-депутат на Българска социалистическа партия Кънев отпечатва освен бюлетините, само че и изборните протоколи, което е пряк спор на ползи и отваря подозрения за операции. Понеже прави и предпечата на бюлетините и протоколите, може да създаде всевъзможни количества от тях и те да бъдат употребявани за опорочаване на вота.

Сега оптималната стойност за една хартиена бюлетина е 26 ст. За предстоящите 7 млн. броя това ще коства 1,820 млн. лева, като в поръчката печатницата на Българска народна банка би трябвало да достави със личен превоз бюлетините в кочан по 100 броя с следващи номера до регионалните управи. Бюлетините са полиграфски предпазени. За всяка РИК те са разнообразни, както и тази за гласуването зад граница.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР