Най-малко 16 души загинаха при корабокрушения на бежанци край Северна Африка

...
Поне 16 души загинаха при корабокрушения край Тунис и Западна
Коментари Харесай

Поне 16 души загинаха при корабокрушения край Тунис и Западна Сахара, докато Северна Африка е изправена пред скок в морските пътувания към Европа.

По-специално Тунис се превърна в основна врата за бежанци, предимно от други части на Африка, които се опитват да предприемат опасни пътувания с надеждата за по-добър живот.

Броят на загиналите при корабокрушение в неделя край Тунис нарасна до 11, след като бяха намерени още тела.

„Седем нови тела бяха извадени в неделя вечерта“, каза Фаузи Масмуди, говорител на съда в Сфакс, вторият по големина град в Тунис, който е близо до мястото на потъването, станало през уикенда в Средиземно море.

Двама души са били спасени от 57-те на борда, всички от страни от Африка на юг от Сахара, каза Масмуди, добавяйки, че властите продължават да издирват изчезналите.

Оцелелите от последното съобщено потъване, близо до тунизийските острови Керкена в Средиземно море, казаха, че импровизираната им лодка е отплавала през уикенда от плаж северно от Сфакс с 57 души на борда.

Разстоянието между Сфакс и италианския остров Лампедуза е около 130 км (80 мили).

При отделен инцидент властите в Мароко в понеделник съобщиха, че телата на петима души, всички от Сенегал, са били извадени и 189 души са били спасени, след като лодка се е преобърнала край Западна Сахара.

Единадесет души в критично състояние бяха прехвърлени в болница в Дахла, спорният втори по големина град в Западна Сахара, каза военен източник пред мароканската държавна медия.

Според източника лодката е тръгнала от „държава, разположена на юг от кралство [Мароко]“ и се е насочила към испанските Канарски острови, преди да бъде открита край бреговете на Гергуарт, точно на север от Мавритания.

Смъртоносен път

Преминаването през Централно Средиземно море от Северна Африка до Европа е най-смъртоносното в света с повече от 20 000 смъртни случая от 2014 г. насам, според Международната организация по миграция (МОМ).

Според вътрешното министерство на Тунис 901 тела са били извадени тази година до 20 юли след инциденти в Средиземно море, докато 34 290 души са били спасени или заловени. Повечето от тях идват от страни от Субсахарска Африка, се казва в съобщението.

Повече от 1800 души са загинали при опит за преминаване от Северна Африка към Европа досега тази година, каза в неделя пресаташето на МОМ Флавио Ди Джакомо – почти 900 повече от миналата година.

„Истината е, че тази цифра вероятно ще бъде много по-висока. Много тела се откриват в морето, което предполага, че има много корабокрушения, за които никога не сме чували“, каза той.

Броят на откритите тела се е увеличил по-специално по така наречения Тунизийски маршрут, който става все по-опасен поради вида на използваните лодки, каза Ди Джакомо.

Бежанците се изпращат в морето от трафиканти „в железни лодки, които струват по-малко от обичайните дървени, но са напълно негодни за плаване. Лесно се разпадат и потъват“, каза той.

Близо 90 000 бежанци и мигранти са пристигнали в Италия досега тази година, според Агенцията на ООН за бежанците. Повечето от тях са се качили от Тунис или съседна Либия.

Опитите за преминаване се умножиха през март и април след реч на тунизийския президент Каис Сайед, който твърди, че „ордите“ от субсахарски африканци причиняват престъпност и представляват демографска заплаха за предимно арабската страна.

Ксенофобските атаки, насочени към чернокожи бежанци, мигранти и студенти, се увеличиха в цялата страна след забележките на Сайед през февруари и много от тях загубиха работа и жилища.

От началото на юли стотици бежанци и мигранти бяха прогонени от Сфакс след смъртта на тунизиец в свада с група африканци от Субсахарска Африка.

През следващите дни тунизийската полиция отведе черни бежанци и мигранти в пустинята или опасни райони близо до либийската и алжирската граница, казаха правозащитни групи и международни организации.

Хуманитарни източници посочват техния брой над 2000 с най-малко 25 докладвани смъртни случая в тунизийско-либийската гранична зона от миналия месец.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР