Понастоящем икономиката на Европа ускорява своята крачка, отбелязва в понеделник

...
Понастоящем икономиката на Европа ускорява своята крачка, отбелязва в понеделник
Коментари Харесай

МВФ посочи, че икономическият растеж в Европа е по-траен, но предупреди за разрушителна заплаха от Брекзит



Понастоящем стопанската система на Европа форсира своята крачка, отбелязва в понеделник Международният валутен фонд, само че един неконтролиран Брекзит може да докара до доста по-нисък напредък както във Англия, по този начин и в границите на еврозоната.

В последния отчет " Регионални стопански вероятности ", който обгръща повече от 40 страни от Германия и Англия до Турция и Русия, МВФ показва, че актуалното икономическо възобновяване наподобява все по-уверено. Това възобновяване наподобява все по-трайно, съобщи пред Ройтерс заместник-директорът на европейския департамент на МВФ Йорг Декресин при представянето на отчета.

Растежът в еврозоната е позитивен за 18 следващи тримесечия, като през последно той доближи към 2,5 на 100. В същото време в доста страни от Източна Европа се следи напредък от към или над 3%, тъй че това икономическо възобновяване е освен по-всеобхватно, само че и по-силно, уточни той.

В отчета " Световни стопански вероятности ", който МВФ разгласява преди постоянната годишна среща през септември във Вашингтон, беше плануван напредък на европейския район от 2,4% през тази и от 2,1% през идната година, само че от този момент насам се трансформираха доста неща.

Йорг Декресин съобщи пред Ройтерс, че МВФ поддържа деликатния метод на ЕЦБ за понижаване на стимулиращите ограничения. Той също по този начин означи, че инфлацията оправдава увеличението на лихвените проценти от страна на Английската централна банка за пръв път от световната финансова рецесия насам.

Според него, главната неустановеност на хоризонта остава обвързвана с Брекзит и какви търговски взаимоотношения може да образува Англия с останалите 27 страни - членки на Европейски Съюз, когато тя напусне съюза.

Декресин съобщи, че МВФ продължава да чака, че в хода на договарянията ще бъде реализирано съглашение за така наречен " временен интервал " след формалния Брекзит на 29-и март 2019-а година. Икономистите на фонда не са правили каквито и да са прогнози при положение, че не бъде реализирано съглашение, само че съгласно представителят на МВФ сходен " унищожителен " Брекзит евентуално ще има много нездравословно влияние. При такива условия ние сме загрижени, че икономическият напредък ще пострада, изключително в Обединеното кралство, само че и този в границите на еврозоната. След това е допустимо да станем очевидци на доста по-нисък стопански напредък, в сравнение с е сега, уточни той.

Йорг Декресин обаче означи какъв брой по-позитивно е актуалното въодушевление, в сравнение с това единствено преди една или две години, когато към момента имаше терзания в еврозоната, че Гърция ще бъде принудена да излезе от района на единната валута. Според представителя на МВФ, предлагането на френския президент Еманюел Макрон за ускорение на интеграцията в еврозоната е значима част от този позитивизъм. Той също по този начин даде и най-ясната поддръжка на МВФ по отношение на проектите за превръщане на Европейския механизъм за непоклатимост (ESM фонда) в европейска версия на Международния валутен фонд (т.нар. " Европейския валутен фонд " ).

Подкрепяме задачата. С подобаваща управническа конструкция и мощен мандат за наблюдаване, Европейският валутен фонд (ЕВФ) в действителност може да ускори предварителната защита и ръководството на рецесии, съобщи Декресин. Според него способността за взимане на бързи и решителни решения ще бъде основна. Често еврозоната изпитваше усложнения по време на другите рецесии, защото беше належащо приемането на публично утвърждение за съответните ограничения от многочислените национални парламенти.

Относно интернационалната финансова поддръжка за Гърция, Йорг Декресин акцентира, че МВФ няма за цел да се отдръпна от поддръжката си за Европа. Даже в противен случай, ние оставаме разполагаем на нашите европейски акционери, с цел да помогнем при всяка рецесия, в случай че и когато тя се появи. Надяваме се да продължим да играем потребна роля посредством нашето наблюдаване и контрол, добави той.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР