Помощта на държавата е закъсняла, тава е наложило и вдигането

...
Помощта на държавата е закъсняла, тава е наложило и вдигането
Коментари Харесай

Производител на хляб: Фактурите ни за ток скочиха тройно

Помощта на страната е закъсняла, тава е наложило и повдигането на цените
„ Бих споделил, че цените на тока се трансформираха съвсем три пъти от септември до януари. Помощ от страната получихме чак януари месец, което докара до това, че трябваше да вдигнем цените “, сподели в изявление за БГНЕС пекарят Пресиян Петров.

„ Налага се да продаваме по-скъп артикул по независещи от нас аргументи. Там, където имаме доставки на артикули отвън България, докара до това избрани транспортни компании да понижат доставките. Трябваше да се запасяваме с артикули месец напред, само че с българските артикули към този момент нямаме проблем “, съобщи той

Брашното и тока са на една цена. Фактурата за ток на хлебарницата му е достигнала 7000 лв..

„ До септември месец брашното беше най-скъпия съставен елемент в цената на хляба ни, а в този момент е наедно с цената на тока. Фактурите ни за ток стигнаха от 1900 лв. на месец до 7000, което лиши от смисъл цялото произвеждане, само че чакахме нещо да се промени. При останалите артикули разликата в цената е сред 25 и 100% надценка. Смятам, че има разлика от януари до февруари, тъй като в последните ми фактури за тока, за към 30% него ми е помогнала страната, само че това по никакъв метод не ми се отразява, поради всички останали първични материали, които са се нараснали. Никой производител няма да бърза да смъкна цените си надолу, а ще изчака да види какво се случва “, сподели той.

Пресиян е бил заставен да вдигне цените на продуктите, само че клиентите демонстрират схващане.

„ Клиентите демонстрират схващане. Намаляха количествата, които хората пазарят поради повдигането на цените. Хората започнаха да си вършат по-добър проект на извършването на покупки. Вместо 5 хляба ще вземат 3 “, показа хлебарят.

В пекарната му създават над 40 типа самун, в това число и рециклиран самун, изработен от остарял самун.

Консумацията на бял самун е спаднала, което демонстрира, че потребителските настройки на българите се трансформират.

„ Когато стартирахме пекарната, 80% от хляба, който продавахме, беше бял. В течение на годините стигнахме до миг, когато белият самун е едвам 28% от производството ни, което за нас е голям триумф. Все повече има хора, които желаят да комбинират избрани храни с самун, който им подхожда вкусово “, твърди Пресиян.

Мит е, че пресният бял самун е по-вреден.

„ Това е извадено от доста характерен подтекст. Ако приемем, че всичкото брашно на света е смляно преди две години, тогава пълнозърнестото брашно е по-полезно от бялото брашно, в случай че стартираме да мелим всички брашна прясно, това няма да значи, че бялото ще е по-вредно. “, добавя той.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР