Помощите в съвременната европейска политика не помощи за правене на

...
Помощите в съвременната европейска политика не помощи за правене на
Коментари Харесай

Гечев: Помощите в европейската политика не са за правене на нищо, а за екологични мерки

Помощите в актуалната европейска политика не помощи за правене на нищо, а с цел да правиш екологични ограничения. Това съобщи пред БНТ Явор Гечев, съветник на президента и някогашен длъжностен министър на земеделието. 

 

" Намесите на пазара дават своето отражение. Това споделя свободната пазарна стопанска система - когато имаш изкривявания, то проблемите остават. Докато не се балансира пазарът отначало ", по този начин разяснява Гечев казусът с украинското зърно.

 

Засилената зелена договорка една трета покачва разноските на земеделците. 1/3 от това, което вършат те отива за екология. Исканията са едни и същи. Затова от Гърция до Германия, през България и Румъния и цяла Източна Европа на процедура стачкуват фермерите. Искат разнообразни ограничения, само че проблемите са едни и същи. И на фона на това, че се засече с войната с Украйна, цените изригнаха. Никой не спори за това, че би трябвало да оказваме помощ на Украйна. Да не сме разбрани неправилно. Но когато ти имаш условия, когато ти нараства продукцията с 1/3 от цената, пускаш продуктите от Украйна, които нямат същите условия. Те не са членове на Европейски Съюз, само че продават на Европейски Съюз като европейски пазар все едно, че са европейска страна. Тогава този дебаланс в стопанската система съществува. И в този момент става по този начин, че фермерите към този момент, чисто стопански, не вадят пари. Тоест разноските са по-големи, в сравнение с приходите ", сподели още Гечев.

 

" Войната в случай че спре ще е началото на някакви процеси, само че това не значи, че пазарите ще се балансират незабавно. Ще минат години. Иначе изказванията, че влиза украинско зърно като румънско такова, по-скоро миришат на дипломатически скандал. Един министър, когато насочи обвинявания към друга страна би трябвало доста съществено да има причини, да е ревизирал обстоятелствата, да е пратил хора на място. Защото в случай че не е правилно пък е дипломатически скандал. Моите подозрения са същите, само че аз не съм в позиция сега да го потвърдя. Просто не съм министър ", уточни той. 

 

" Митата са пиедестал на Европейски Съюз. Свободното придвижване на артикули, капитали и пари, и хора, е пиедестал на Европейския съюз. Той по тази причина е основан. Когато си приел съглашение към Украйна, то е това е доста тежка мярка, която съгласно мен няма да бъде утвърдена от Европейски Съюз ", сподели Гечев. 

 

Очаквайте детайлности.                                                         

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР