Помощ за Украйна – има пълен консенсус. България предоставя финансови

...
Помощ за Украйна – има пълен консенсус. България предоставя финансови
Коментари Харесай

Драгомир Заков: От парламента зависи дали ще дадем военна подкрепа на Украйна

Помощ за Украйна – има цялостен консенсус. България дава финансови средства по европейския план за мир. Парламентът е мястото, където би трябвало да се реши въпросът дали да дадем военна поддръжка на Украйна. Това разяснява в ефира на Българска национална телевизия военният министър Драгомир Заков.

Ние имаме големи дефицити в българските въоръжени сили. Ние открихме остарели бронежилетки и каски можем да предоставим, а във връзка с оръжието – ние не можем да дадем нещо, което нямаме. Военно-промишленият комплекс са компаниите, които създават оръжие, само че те са частни, държавното управление не е негов принципал, аргументира позицията си министърът.

Той уточни, че НАТО не изпраща оръжие на никое място, а самите страни дават оръжие на Украйна. Но при нас има недостиг на модерни оръжия. Това не значи обаче, че ние сме слабото звено на НАТО, тъй като ние на наша територия имаме потенциал да оправим с избрани опасности. Ние сме страна от източния фланг, ние имаме и национални отговорности, само че и отговорности в границите на НАТО, акцентира Заков.

По думите му първото решение за батальонната група е еволюирало съгласно концепцията на НАТО. Заков изясни, че батальонната група може да бъде сред 500 и 5000, за в този момент тя е закрепена на 1000 души. Основно тя ще бъде запълнена с доминиращ детайл от съдружници – сега от Италия, Англия, Съединени американски щати и Албания. Ще има отбранителни функционалности, само че освен.

Военният министър съобщи, че все още сме в положение да охраняваме нашето небе благодарение на нашите съдружници. И е добре МиГ-29 да не бъдат приземени, въпреки че ще имаме проблеми с ремонтирането и поддръжката им, като една от вариантите те да бъдат контрактувани с Полша.

Разглеждаме разнообразни варианти по какъв начин да запълним дефицитите в нашите Военновъздушни сили, като ще разчитаме на наши водачи и инженери, акцентира Заков.

На финала Драгомир Заков съобщи, че ще бъда прагматичен министър на защитата и ще работя в синхрон с българското държавно управление.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР